Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви готовността на страната си да прекрати незабавно военните действия в Нагорни Карабах, при условие че арменската страна прекрати огъня, пише вестник Le Figaro.

„Готови сме да спрем действията и днес. Вече заявих това по време на разговорите в Москва на 10 октомври. За да се постигне това, ще бъде достатъчно Армения да прекрати огъня. Именно след това ще дойде моментът за действие на дипломатите “.

Алиев добави, че "е необходимо арменската страна да се съгласи с основните принципи, определени от Франция, Русия и САЩ, принципите, с които ние самите се съгласихме". Според него именно след това Азербайджан ще може да се върне на масата за преговори. 

„В продължение на 17 години аз лично провеждах преговори с Армения, с двама арменски президенти, по време на срещи в Москва, Париж и Вашингтон“, каза той.
Той заяви още, че „когато г-н Пашинян дойде на власт през 2018 г., той унищожи мирния процес“. 

„Но мисля, че сега е моментът да намерим политическо решение. Арменците обаче вече не трябва да могат да ни го налагат, тъй като статуквото и старата линия на контакт вече не съществуват. На място се е развила нова ситуация и Армения трябва да вземе това предвид “, подчерта Алиев.

В същото време той добави, че в бъдеще "той вижда Карабах като просперираща и надеждна част на Азербайджан, където азербайджанци и арменци ще живеят в хармония, мир и зачитане на достойнството". „Азербайджанските бежанци трябва да получат възможност да се върнат“, каза Алиев.
По-рано арменският външен министър Зохраб Мнацаканян заяви, че на международните преговори се обсъждат начини за осигуряване на незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Според него съпредседателите на Минската група на ОССЕ, представлявани от Русия, САЩ и Франция, "повече от ясно" изразиха искането си за незабавно прекратяване на военните действия. 

Да напомним, че обострянето на конфликта в Карабах започна на 27 септември. След разговори в Москва на 9 октомври Баку и Ереван  потвърдиха  ангажимента си за прекратяване на огъня от обяд на 10 октомври, но по-късно  Азербайджан  и  Армения се  обвиниха взаимно в нарушаване на споразуменията.

След това Ереван и Баку отново  решиха да обявят  примирие от полунощ на 18 октомври, след известно време  страните  отново се  обвиниха  взаимно в нарушаване на примирието.