Премиерът на Армения Никол Пашинян се отказва от предишните си призиви за дипломатическото решение на конфликта с Азербайджан заради спорния регион Нагорни Карабах, съобщи AFP. Ожесточени боеве между страни бушуват от близо месец.

Конфликтът за Нагорни Карабах няма и дълго време няма да има дипломатическо решение", заяви Пашинян във видеосъобщение във Facebook, обвинявайки Азербайджан в нежелание за компромиси.


Всички надежди за дипломатическо решение трябва да се считат за приключени. Винаги сме казвали, че сме готови да разрешим въпроса въз основа на компромис. Но това, което е приемливо за арменската страна, сега е неприемливо за азербайджанската страна", заяви той.

"В сегашната ситуация няма друг изход, освен с оръжие в ръка да се борим за правата на арменския народ. Днес трябва да вземем оръжие и да пристъпим към защита на отечеството. Само в този случай можем да постигнем приемливо за нас дипломатическо решение. Тъй като Азербайджан не е съгласен с нищо, освен с капитулацията на Нагорни Карабах", подчерта Пашинян.

Той призова арменците да се включат като доброволци в бойните действия на фронта, като призна, че страната му е изправена пред „трудна ситуация“ на бойното поле.

В отговор на изявлението на арменския премиер, Баку заяви, че поддържа режима на преговори.

Пашинян отбеляза също, че Армения има съюзническата подкрепа на Русия като стратегически партньор.

"Днес и през целия този период високо оценявам сътрудничеството между Армения и Руската федерация. Имаме съюзническата подкрепа на Русия като стратегически партньор на Армения и арменския народ. Постоянно си сътрудничим на високо ниво, за да намерим изходи от тази ситуация", каза той.

По-рано днес Пашинян обяви също, че се забранява вноса на турски стоки от 31 декември 2020 г. заради подкрепата й за Азербайдажан в конфликта.