Доставката на руско оръжие, която включва 6 "МиГ-29", 30 танка "Т-72" и 30 бронирани машини БРДМ - 2, е само част от плановете за пълно превъоръжаване на сръбската армия, която доскоро нямаше пари за униформи и обувки, а сега е на път да се превърне в една от най-модерните армии на Балканите.

Това пише белградското електронно издание "Vesti-online.com", цитирано от "Фокус", като изрично отбелязва, че средствата, които трябва да се предвидят за деконсервацията и ремонта на руската военна техника ще се покрият от дарение. 

Изданието цитира министъра на отбраната на Сърбия Зоран Джорджевич, който твърди, че ремонтът на руските самолети ще бъде извършен изцяло в белградския авиационен институт "Мома Станойлович", където и в бъдеще ще може да се извършва легитимно, сервизно обслужване на руска бойна въздухоплавателна техника.
"Vesti-online" съобщава, че в края на май на летище "Батайница" се очаква да пристигнат 14 нови учебни самолети "Lasta" (Лястовица), които ще се използват за учебен процес през следващите години.

Сръбските военновъздушни сили не са се отказали и от модернизацията на самолетите "Supergdleb G4", при която са в ход тръжни процедури, като се предвижда до 2030 г. авиацията да разполага с най-малко 9 самолета.
През следващите месеци ще продължат преговорите с Русия за доставка на самоходни зенитно-ракетни комплекси "земя-въздух" "Бук" и на зенитно-ракетни системи със среден обсег "С-300".

Според изданието в производство е влязла сръбската противовъздушна артилерийско-ракетна система "Pasarse - 16" (Terminator) и вече е започнала модернизацията на системите за залпов огън "Oganj" и "Morava".
Възраждането на армията ще продължи с приемането на въоръжение на бронираните машини "Milos" и "Lazar 3" и на сръбския "Калашников" със заменящи се цеви с калибър 7,62 мм. и 6,5 мм, произвеждани в "Zastava oruzja".

"Vesti-online" пише, че по време на разговорите между руския президент Владимир Путин и сръбския премиер Александър Вучич е обсъдено развитието на сръбската самоходна 115 мм гаубица "Нора-Б52" и припомня, че през декември беше подписан договор с "Airbus" за доставка на 9 хеликоптера H145M, от които 6 са за нуждите на армията, а три - за сръбската полиция.

Сръбският военен анализатор Александър Радич смята, че с доставката на руските самолети "МиГ-29" на практика е решен въпросът с охраната на въздушното пространство на Сърбия, тъй като досегашните сръбски самолети са прекалено остарели.