Недостатъчно легла и недостатъчно лекари - нарастващият брой на случаите на коронавирус тласка болниците на Балканите към абсолютен колапс, а царящият хаос напомня на някои медици на войните в региона от 90-те години, съобщава "Франс прес", цитирана от Монитор, изтъквайки, че в Западните Балкани, едно от най-бедните кътчета в Европа, пандемията разкрива пропуски в здравните системи, които отдавна страдат от ниско финансиране и т.нар. криза на изтичане на мозъци (терминът обозначава масовата емиграция на обещаващи специалисти и квалифицирани работници в чужбина, най-често в търсене на по-добро образование, заплащане или политическа обстановка - бел.авт).

Агенцията цитира и данни от СЗО, според които още преди началото на пандемията балканските страни са с най-малко лекари на глава от населението в Европа. А сега болниците са изправени пред допълнителен недостиг на медици и медицински сестри, тъй като персоналът също е станал жертва на респираторното заболяване. 

"Ситуацията ми напомня за войната и се страхувам, че тя може да се влоши още повече през зимата", коментира пред медията лекар от Босна, поискал анонимност.

"Можем да свършим работата на трима (хора), но не и на петима", добави той.

В Сърбия положението не е по-розово. Около 2000 медицински работници са принудени да се самоизолират, точно когато медицинските отделения в столицата Белград са почти изцяло запълнени от огромното количество от пациенти, които прииждат.

"Никога не съм имал такъв опит в професионалната си кариера", каза Раде Панич, председател на сръбския синдикат на лекарите, в петък с треперещ глас пред регионалния телевизионен канал N1.

„Нямаше как да се погрижим за пациенти, които считаме за млади, нямаше къде да ги транспортираме“, добави анестезиологът.

Той работи в "червената зона" на болница, лекувайки най-сериозните случаи на Covid-19.