Обвинени престъпници в САЩ са започнали да използват заплахата от смъртоносната инфекция COVID-19 като оръжие при нападения срещу полиция, продавачи в магазини и бакалии, които се опитват да запазят страната изхранена по време на карантината, съобщава "Ройтерс".

Заплахи за разпространение на COVID-19 са се случили в цялата страна, повдигайки въпроси дали щатите ще преминат към криминализиране на използването като оръжие на новия коронавирус, начинът, по който повече от половината американски щати направиха неразкрита експозиция срещу ХИВ престъпление, когато избухна СПИН кризата през 1980-те години.

Мъж от Мичиган избърсал носа и лицето си в ризата на служител в магазин, който се опитвал да наложи изискването за носене на маска.


68-годишният мъж е бил обвинен в престъпно нападение и обида и, ако бъде осъден, е изправен пред три месеца зад решетките и глоба в размер на 500 долара.

В Сейнт Питърсбърг, щата Флорида, мъж се изкашлял и изплюл по полицаи и заплашил, че ще разпространи вируса, докато те отговаряли на обажданията за домашно насилие в дома му.

Него го грозят до пет години затвор по федерални обвинения за извършване на измама с биологично оръжие, след като резултатите от неговите тестове за коронавирус се оказали отрицателни.

Човек от Сан Антонио, щата Тексас, твърдял в публикация във Фейсбук, че е платил на някого за разпространение на коронавируса в хранителни магазини. Въпреки че заплахата му e била сметната за фалшива, той също е бил арестуван и обвинен в измама с биологично оръжие.

Той твърдял, че се е опитвал да възпира хората да посещават магазини в опит да предотврати разпространението на вируса, посочиха от прокуратурата в Тексас.

Ню Джърси е сред първите щати, които обмислят да превърнат в престъпление издаването на "достоверна заплаха за заразяване на друг с COVID-19 или подобно инфекциозно заболяване, което предизвика обществена спешна ситуация", заяви говорител на Националната конференция на държавните законодателства.

Защитниците на ХИВ-позитивни хора заявиха, че държавите, които изготвят такива закони, трябва да внимават да не ги правят толкова широки, че да наказват бедните и малцинствените общности, както показват проучванията, според криминализацията срещу ХИВ, според Института за сексуална ориентация и джендър идентичност и публична политика в Училището по право UCLA.

През последните четири десетилетия поне 26 държави приеха закони за криминализиране на експозицията на ХИВ. Престъпленията варират от ухапване до даряване на кръв и в повечето случаи не е необходима ХИВ инфекция, за да може човек да бъде обвинен в "престъпно предаване на ХИВ".

Няколко проучвания са установили, че законите за криминализиране на ХИВ са насочени към малцинствата, заяви Брад Сиърс, доцент по право за обществен интерес в Юридическата школа на UCLA.

Тези закони са създадени в отговор на отрицателен стереотип за "хищник гей или бисексуален мъж", каза той.

Криминализацията на COVID-19, от друга страна, не набира незабавен темп, тъй като засяга предимно възрастните хора и хората с предшестващи състояния, каза Sears.

Но, каза той, тъй като пандемията все повече се концентрира в бедните американци и хората в цвят, това може да промени апетитите на държавата към усилия за криминализиране.

"Това би могло да увеличи риска държавните законодателни органи да приемат наказателни закони, за да видят изкупителни жертви на самите хора, които трябва да бъдат защитени", каза Сиърс.

В Ню Джърси, законопроектът на републиканския сенатор Кристин Коррадо, за да накаже всички, осъдени за заплаха за разпространение на COVID-19 с до 10 години зад решетките, и глоба в размер на 150 000 долара беше пред комисията по бюджет и бюджетни кредити на Сената тази седмица.

"За онези, които смятат, че е нахално да дръпнат болна шега така - ще понесеш последствията от лошите си решения", казва Коррадо в изявление.

"Тези заплахи няма да бъдат приети леко, а тези, които бъдат признати за виновни, ще бъдат наказани в най-голяма степен от закона."