Над 450 хиляди души са приели участие в демонстрациите тази вечер в Барселона. Те настояват да бъдат освободени арестуваните лидери на организацията Национална каталонска асамблея и Òmnium Cultural. За това съобщава градската полиция.

В акциите за подкрепа на задържаните, които са разследване за възможно подстрекателство към бунт, приеха участие и лидерът на Каталония Карлес Пучдемон, заместникът му Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство. Събралото се хилядно множество в Барселона скандираше днес: "Свобода!"

Бившият лидер на автономията Артур Мас, който също се присъедини към протестите, се изказа срещу решението на правителството на Испания да ограничи самоуправлението на Каталония. Както предава La Vanguardia, бывшият лидер на региона нарече подобна мярка "незаконна и аморална".На 20 и 21 септември гражданската гвардия на Испания проведе в Каланоия обиски в офисите на редица компании и частни домове във връзка с разследването за организиране на референдума за независимост.

Бяха задържани над десет души. Тогава в Барселона също бяха организирани масови протести. 

Днешните масови демонстрации в Барселона станаха броени часове, след изказването на премиера Мариано Рахой, в което той заяви, че ще използва 155-та глава от конституцията, която позволява да бъде ограничено самоуправлението на Каталония. Мадрид има намерение да освободи от длъжност членовете на каталонското правителство. Освен това правителството на Испания настоява да бъдат проведени избори в Каталония след не по-късно от шест месеца.

Превод БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!