Американският президент Джо Байдън и канадският премиер Джъстин Трюдо представиха обединен фронт срещу авторитарните режими. Двамата лидери се обединиха около тезата, че Китай представлява предизвикателство за международния ред. Сред основните акценти в разговорите им е била войната в Украйна.

В общото изявление на Байдън и Трюдо се казва, че Китай е предизвикателство в дългосрочен план. Сред основните причини за това са нелоялните пазарни практики на Пекин, както и грубото погазване на човешките права, се казва още в заключителния документ от срещата, цитиран от Ройтерс.

Американският държавен глава Джо Байдън посети Отава дни след като китайският президент Си Дзинпин беше в Москва. По време на съвместната си пресконференция Байдън и Трюдо заявиха, че сътрудничество между Русия и Китай е надценено, съобщава БНТ.

"Вижте, не приемам спокойно нито Китай, нито Русия. Но мисля, че много преувеличаваме. От три месеца слушам как Китай ще осигури сериозни оръжия за Русия. И той все още не е. Това не означава, че няма да го направят, но все още не са", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

По отношение на войната в Украйна - и Вашингтон, и Отава се ангажираха да продължат подкрепата си за Киев.

"Ще продължим с натиска срещу Путин с исторически санкции и мита. И ще продължим да осигуряваме на Украйна обучението, оборудването, хуманитарната помощ, от която тя се нуждае, за да се защитава от руската агресия", каза още Байдън.

Преди срещата с журналисти, двамата лидери говориха пред канадския парламент. Канада и САЩ трябва да са единни пред предизвикателствата, които предлага съвременния свят беше посланието на премиера Трюдо.

"Това, което прави този момент толкова важен е, че нашият свят, нашият начин на живот е изправен пред множество заплахи едновременно. Политиката за сигурност е политиката за климата, както и икономическа политика. С растящата конкуренция, с все по-напористия Китай, няма съмнение защо трябва да се обърнем един към друг и да изградим северноамерикански пазар за всичко - от полупроводници до батерии за соларни палени", заяви Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада.

Двамата лидери обявиха, че са подписали споразумение за борба с нелегалната миграция, както и сделка за увеличаване на производството на полупроводници. Това ще направи Вашингтон и Отава по-независими от външни доставчици, като Китай, проблем, с който се сблъскаха и двете държави.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук