Президентът Джо Байдън за пореден път се позова на отпечатан лист, докато удвоява своето неподписано твърдение през уикенда, че Владимир Путин „не може да остане на власт“.

В понеделник 79-годишният Байдън каза пред репортери, че „не се извинява“ за изказванията си – направени извън подготвената му реч в национално телевизионно обръщение от Полша в събота – и не го разглежда като провокация към Русия.

„Това е повече стремеж от всичко. Той не трябва да е на власт. Няма — искам да кажа, че хора като този не трябва да са управляващи държави, но го правят. Факт е, че го правят, но това не означава, че не мога да изразя възмущението си от това."
 Коментарите му бяха тясно съобразени с бележки, отпечатани върху малко листче хартия, което той беше сниман да държи в лявата си ръка, докато говореше, което започваше както следва: Ако не се застъпвахте за смяна на режима, какво имахте предвид? Можете ли да уточните? Изразявах моралното възмущение, което изпитвах към действията на този човек Не говорех за промяна в политиката „Говорих с руския народ. Последната част от речта беше разговор с руския народ, казвайки им какво мислим“, каза Байдън пред репортери.

Президентът е сниман няколко пъти, използвайки измама, за да разговаря с репортери и избиратели както в Белия дом, така и по време на предизборната кампания.

Около две седмици преди изборите през 2020 г. той извади бележки от якето си, докато задаваше въпрос за данъците на събитие в кметството. „Нося тази карта със себе си“, каза Байдън на запитващия избирател, докато многократно се позоваваше на бележките, за да цитира набор от доларови суми и проценти, отнасящи се до плана му за премахване на данъчните облекчения на бившия президент Доналд Тръмп.

Снимките показват, че е използвал няколко измамници по време на първата си президентска пресконференция, включително една със снимки на главата и имена на репортери, на които е планирал да се обади. Байдън също използва бележки по време на среща на върха с Путин през 2021 г., докато обикаля щетите от урагана Ида в Луизиана и докато се обажда на репортери на срещата на върха на Г-20 в Рим. „Ще отговоря на вашите въпроси и както обикновено, хора, те ми дадоха списък с хората, на които ще се обадя“, каза Байдън пред събралите се медии на форума през ноември.