Най-накрая се случи. Съединените щати съвсем официално публикуваха списък на своите колонии.

Вашингтон покани 110 държави и територии, избрани на базата на лоялност и подчинение, на "Срещата на върха за демокрация", която американците ще проведат на 9-10 декември чрез видеоконферентна връзка.

Нека да проучим списъка на страните, участващи в това сборище - той е изпълнен с изненади, включително неприятни. Защото при демократите на Джо Байдън изискванията на Вашингтон за васалитет се промениха донякъде: те започнаха да включват приемането не само на политически диктат, но и на „ценностен диктат“.

Любопитен списък, включващ малко повече от половината от съществуващите държави в света, е публикуван на сайта на Държавния департамент на САЩ. Това са страните, поканени на представителната "Среща на високо равнище за демокрация".

Освен представители на държави, в събитието ще участват бизнесмени, граждански сдружения и благотворителни организации. Участниците се избират изключително от властите на САЩ.

Срещата ще се съсредоточи върху предизвикателствата и възможностите, пред които са изправени демокрациите, и ще предостави на лидерите платформа за обявяване както на индивидуални, така и на колективни ангажименти, реформи и инициативи за защита на демокрацията и правата на човека у нас и в чужбина, заяви Държавният департамент.

Но всъщност ще говорим за получаване на нови американски лицензи за царуване в сферите на дейност и владенията на "демократичните" участници във форума.

Защото в Съединените щати днес управляват демократите, а демокрацията е управлението на демократите и на онези, които те признават за такива, дори ако всъщност са главорези.

Азиатските империи не участват

Да започнем с основното. Двете най-велики сили в света освен Съединените щати - Русия и Китай - естествено не получиха покани за срещата, както поради техния суверенитет, така и заради напълно различни основни ценности. С това всичко е ясно.

Сред участниците във форума обаче е Тайван, който засега нарича себе си Република Китай, въпреки че сегашните му власти възнамеряват скоро да се откажат от Китай и да се обявят за отделна от него държава.

Докато лицемерно устно заявява придържането си към политиката на "един Китай", Вашингтон прави всичко, за да гарантира, че тайванският сепаратизъм триумфира - дори въпреки опасността от възможен военен конфликт. Америка отчаяно се нуждае от "непотопяем самолетоносач" край китайския бряг, откъдето може да държи Китай под прицел и да продължи да разделя тази страна на отделни и послушни на САЩ държави.

Беше и си остава колония, със светло петно

Европа, уви, потвърди статута си на голяма американска колония с няколко любопитни нюанса. Вашингтон потвърди колониалния статут на всички страни от ЕС с изключение на малката Унгария.

Причината за това беше суверенната политика на Будапеща, в частност нейното енергийно сътрудничество с Русия. Но също така – изгонването от страната от правителството на Виктор Орбан на структурите на глобалиста и гробар на Европа Джордж Сорос, отказ за приемане на псевдобежанци, защита на традиционните ценности.

Неканена остана и полуевропейска Турция, която провежда суверенна политика. Това, което беше съвсем очаквано: американците едва търпят Реджеп Тайип Ердоган, който купува С-400 от Русия и постоянно пътува до Владимир Путин за консултации.

Беше голяма изненада, че Сърбия, която не е член на ЕС, която се позиционира като най-добрия приятел на Русия, ще вземе участие в срещата на високо равнище на американските васали - акт, по-красноречив думи.

Изобщо не е изненадващо, че наред с всякаквите балкански дребосъци извън ЕС, Косово получи покана да участва в това сборище. Ами ако се управлява от бандити и главорези? Те са полезни за САЩ, което означава, че са "демократи". Албания, естествено, също участва. Албанската демокрация е сила!

В постсъветските простори

Благодарение на Държавния департамент на САЩ разбрахме кои страни от бившите съветски простори американците смятат – с тяхно съгласие – за свои колонии и кои – не. Освен балтийските държави, които са част от ЕС, те са разделени приблизително поравно.

Колонии са Армения (Ще проливаме ли кръв за арменците?), Грузия (Отдавна всичко е ясно с нея), Молдова (Ще продължим ли да доставяме газ безплатно?) И, разбира се, Украйна. Укронацистите, които сплашват и унищожават своите несъгласни сънародници, могат да бъдат доволни - те са "демократи".
От гледна точка на Вашингтон най-малкото от дявола може да се направи демократ – само да навреди на Русия.

На Киев е простено не само изкореняването на руската култура, език, физическото унищожаване на руснаци в Донбас или Одеса (американските и западните „демократи“ като цяло просто не обръщат внимание на това), но и заповедите като „стреляйте, на месо“ по мигранти, ако се втурнат към Украйна от изобилно оклеветена Беларус.

Освен Беларус, в списъка на участниците в срещата на върха на васалите на САЩ отсъстват Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан. Москва е длъжна да направи от това съответните изводи, благоприятни за тези страни.

Отвъдморска Азия: има нюанси

Що се отнася до далечна Азия, няма изненади, освен едно нещо. Това е Монголия, почти бивша съветска република – тя участва. Водим си бележки и правим изводи. Разбираемо е участието на Индия, която официално се смята за „най-голямата демокрация в света“, дълбоко интегрирана в западната икономика и финанси на страната, в знаковото американско събитие.

Това, разбира се, е въображаем васал, тъй като Ню Делхи може да си позволи много, включително в отношенията с Русия. Но индийците се страхуват твърде много от китайците, с които не могат да разделят Хималаите и още нещо – затова им трябва американският „етикет”. И тази милиардна страна ще го получи, въпреки недоволството на Вашингтон от някои важни аспекти на индийската политика. Китай "изкупва" всичко.

Няма да пишем повече за този огромен регион на света, ще изброим само повече или по-малко големи, отдавна известни колонии на Съединените щати: Индонезия, Малайзия, Япония, Южна Корея, Пакистан. Намирането на последния в списъка на американските васали е изненадващо, тъй като той е дългогодишен съюзник на Китай, който от известно време е установил добри отношения с Русия.

Това очевидно е изключение, което подчертава правилото. Очевидно САЩ все още не са се отказали от надеждите да поставят под пълен контрол Исламабад, който също има ядрени оръжия.

Този невероятен Близък изток

Но това, което напълно изненадва в американския списък, беше отсъствието на васали от сегашните Съединени щати в Близкия изток. В него има само две държави - Израел (това е разбираемо) и Ирак, където американците, меко казано, не са харесвани и откъдето военните им скоро ще ги изгонят. И това е! Нито Египет, нито Саудитска Арабия, нито Йордания, нито Катар от ОАЕ и по-надолу в списъка няма да бъдат във форума.

Наистина ли са толкова еманципирани или просто не са много приятелски настроени с американските демократи, предпочитайки по-консервативните републиканци пред тях? Изглежда, че вторият вариант е правилен.

В края на краищата, сегашното американско правителство, повтаряме, не е само за геополитика, но и за „ценности“, а Близкият изток просто няма да преживее такъв Содом. Иран, друга древна империя, разбира се, също не беше поканен.

И всичко останало: най-добрите бяха изгонени

С Океания всичко е наред: Австралия, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея и други всякакви дребосъци, замесени са бивши и настоящи колонии на европейски държави и САЩ, разбира се. За тях нищо не се променя.

Но Африка, където САЩ сериозно са притиснати от Китай, а напоследък и Русия, е слабо представена. Там са Южна Африка (между другото членка на БРИКС, изводите се навеждат сами), Нигерия, Сенегал, ДРК, Намибия, Ботсвана, Замбия и няколко други държави.

Прави впечатление, че сред васалите на САЩ я няма Етиопия, която сега я унищожават, която доскоро показваше феноменални темпове на икономически растеж благодарение на помощта на Китай.

Няма я Руанда, която се разбунтува след геноцида, дори мисли за ядрена енергетика с руско участие. Американците не се нуждаят от нищо подобно: те искат да продължат да грабят африканските страни, като ги държат за гърлата. Така, че да няма руснаци и китайци наблизо.

С Латинска Америка - никакви сензации. Васалният статут е потвърден от Мексико (живее с вълци - вие като вълк), Колумбия (Ех каква демокрация), както и Перу, Бразилия, Аржентина, Чили.

Дори свободолюбивият Парагвай дължеше нещо на руснаците, което беше разочарование. А също и по-малки държави като Гвиана, да не говорим за всякаквите карибски дребосъци, от които никога нищо не е зависело. Венецуела с Никарагуа и Куба, страни с характер, разбира се, не бяха поканени.

И какво следва?

Руското външно министерство реагира на американското начинание, като обвини Вашингтон, че се опитва "да раздели хората, страните на демократични и недемократични".

Сергей Лавров, който обяви това, отбеляза, че САЩ искат да демонстрират огромна подкрепа за своята политика. А официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече Срещата на високо равнище на демокрациите „химера, която трябва да покаже, че колективният Запад има един вид конструктивен, обединяващ дневен ред“.

Всичко е така. Но може да се добави, че САЩ на Байдън са решили да преразгледат и актуализират списъка на своите васали, за да се опитат да вържат ръцете на някои от тях в провеждането на многовекторна външна политика, изгодна за техните страни. Но САЩ имат твърде много клиенти и повечето от тях няма да получат нищо добро от Вашингтон.

Но с участието си в подобни събития Сърбия и някои други страни със сигурност ще обезкуражат ентусиазма на Русия и Китай да си сътрудничат с тях. Москва и Пекин със сигурност ще си направят изводите от това.

Сергей Латишев