Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, който е и вероятната номинация на Демократическата партия за президентските избори през ноември категорично отхвърли обвиненията за сексуален тормоз, отправени срещу него от бившата служителка в офиса му в Сената Тара Рийд.

"Не, това не е истина, категорично заявявам, че това никога, никога не се е случвало", заяви Байдън в ефира на MSNBC.

Той отхвърли обвиненията и в публикация в блога си.

Джо Байдън за първи път коментира твърденията на Рийд, цитирани в медийни публикации. Тя заяви, че е била обект на сексуален тормоз от негова страна през 1993 г., когато е бил сенатор.

В отговор политикът подчерта, че всяко оплакване от страна на жена за насилие или сексуално посегателство трябва да бъде разследвано, но нищо от казаното от Тара Рийд не се е случило. Байдън предложи на Сената да се обърне към Националния архив със запитване дали Рийд е подавала каквато и да е жалба. Той посочи, че освен това в думите й има противоречия.

Към действащия президент Доналд Тръмп, срещу когото Байдън вероятно ще се изправи на президентските избори, многократно са отправяни обвинения за сексуален тормоз от различни жени. По време на изборната кампания през 2016 г. беше публикуван и аудиозапис, на който той се хвали с непристоен тон, че може да си позволи да докосва интимните места на жените, защото е звезда.