Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, който се очертава като съперник на президента Доналд Тръмп в изборите през ноември, отрече обвиненията в сексуално посегателство, отправени от негова бивша сътрудничка. Той направи изявление по въпроса преди предвидено телевизионно интервю, предаде ДПА.

"Тези обвинения не са верни. Това никога не се е случило", каза Байдън. Той добави, че когато жени правят обвинения в посегателства, те трябва да бъдат чути, но "техните твърдения трябва внимателно да се разследват и проверяват". В изявлението си Байдън отбеляза, че бивши негови главни помощници от времето, когато е бил в Сената през 1993 г. и когато според Тара Рийд е станал въпросният инцидент, отричат да са знаели за него.

Според Рийд самата тя на времето се оплакала на тях. Байдън отбеляза също така, че различни медии са разнищвали обвиненията на Рийд и не са успели да открият никакви бивши сътрудници, "които по някакъв начин да потвърдят нейните обвинения". Байдън предстои да даде интервю по кабелната телевизия MCNBC.

Чуват се все повече призиви към бившия вицепрезидент да отговори на обвиненията. Бившата сътрудничка за първи път повдигна въпроса още миналата година, но сега тя някак промени версията си и обвинението изглежда по-тежко.

Темата стана предмет на политически спекулации не само защото Байдън е вероятният кандидат за президент на демократите и съперник на републиканеца Тръмп, но и поради начина, по който лидерите на демократите се отнесоха към предишни подобни обвинения срещу върховния съдия Брет Кавано, когато той бе номиниран за този висок пост.

Рийд е сред поредицата жени, които са се оплаквали, че Байдън ги е целувал или опипвал по нетактичен начин, но нейното оплакване от директно сексуално посегателство се отличава от останалите, отбелязва агенцията