Американският президент Джо Байдън посрещна украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом, предадоха Асошиейтед прес, Ройтерс и БТА. Двамата лидери се стремят да покажат единен фронт срещу нахлуването на Русия в Украйна.

Президентът Байдън и първата дама на САЩ Джил Байдън лично поздравиха на моравата пред Белия дом Зеленски, облечен в обичайните си панталон и пуловер във войнишко зелено. 

По-късно Байдън и Зеленски ще дадат съвместна пресконференция. След това Зеленски ще говори пред двете камари на Конгреса на САЩ.

Украинският президент благодари на президента Джо Байдън, американските конгресмени и "обикновените хора" на Америка за тяхната толкова важна за Украйна подкрепа. Байдън каза, че украинците "вдъхновяват света".

В кратки изявления за журналисти преди срещата им в Овалния кабинет на Белия дом, Байдън каза на Зеленски, че е "чест да застане до него" и обеща по-нататъшна финансова, военна и хуманитарна помощ за Украйна.

Американският лидер отправи също предупреждение към Русия, че се "опитва да използва зимата като оръжие" във войната.

Зеленски кацна във Вашингтон и се закани люто на Русия ВИДЕО

Зеленски каза, че е искал да дойде в Съединените щати по-рано, но не е имало такава възможност. Украинският президент подчерта, че "войната не е свършила" и страната му е изправена пред много предизвикателства, воювайки срещу Русия.

Той даде на Байдън украински орден - Кръст за военни заслуги, предаден му от украински капитан, който е бил награден с него. Президентът на САЩ обеща да даде на капитана американска армейска монета, свързана с бойните полета на Ирак, където се е сражавал синът му Бо.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук