Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че заедно с ЕС и Г-7 ще бъдат предприети действия за лишаване на Русия от статута ѝ на "най-облагодетелствана нация“.

Байдън добави, че Щатите прекратяват "нормалните търговски отношения" с Русия. Това е част от нов пакет санкции, които налага Вашингтон на Москва в опита да спре руската инвазия в Украйна. Сред хранителните продукти, които ще бъдат ограничени, са рибните такива и алкохола.

Президентът на САЩ нарече новите санкции „съсипващ удар“ за Русия. В началото на седмицата САЩ наложиха санкции за вноса на руско гориво в страната. Това оказа сериозно влияние върху цените на горивата. Средната цена на бензина достигна до 4,30 долара за галон. Това е най-високата цена, която плащат американците за последните 14 г.

Според Байдън САЩ и страните от Г-7 ще направят необходимото Русия да не получи финансиране от Международния валутен фонд и Световната банка. Байдън предупреди и за възможни нови санкции, които да бъдат наложени на Русия и се закани, че Русия ще плати „жестока цена“, ако използва химическо оръжие в Украйна.

Последните няколко дни от Белия дом предупреждават, че имат информация, че Русия готви атака с химическо оръжие в Украйна.