Американският президент Джо Байдън заяви вчера, че е казал на саудитския крал Салман, че ще държи саудитците отговорни за нарушения на човешките права и САЩ скоро ще оповестят значителни промени в двустранните отношения. Това предаде Ройтерс.

"Разговарях вчера с краля. Пред него дадох ясно да се разбере, че правилата се променят и сме на път да обявим значителни промени днес и понеделник. Ще им търсим отговорност за нарушения на човешките права", каза Байдън в интервю за испаноезичния телевизионен канал Юнивижън.

"Готвим се да направим така, че ако те искат да си сътрудничат с нас, трябва да вървят по такъв път, че нарушенията на човешките права да спрат. Стараем се да водим такава политика в целия свят", каза президентът.

Същинският управник на Саудитска Арабия - престолонаследникът Мохамед бин Салман, е одобрил операция по залавянето или убийството на убития журналист Джамал Хашоги през 2018 г., се казва в доклад на американското разузнаване, разпространен вчера.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза вчера, че преценката на разузнаването относно убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги говори сама за себе си, като добави, че предприетите вчера от Вашингтон стъпки са важни за пренастройването на американско-саудитските отношения.

Блинкън не каза защо САЩ не са стигнали до налагане на санкции на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, но посочи, че вчера са били предприети поредица от стъпки, които да предотвратят подобно поведение в бъдеще.