Досегашният президент на Свободна Европа Майкъл Пак подаде оставка по искане на новия президент на САЩ Джо Байдън само няколко часа след началото на мандата му, съобщава "Свободна Европа", предадоха световните агенции. 

Програмната директорка на VOA Келу Чао ще заеме временно поста на Пак. Ролята на Агенцията е да подкрепя разпространението на обективни новини в подкрепа на свободата и демокрацията по света.

USAGM наблюдава работата на Гласът на Америка, Радио Свободна Европа/Радио Свобода, Радио Свободна Азия, Мрежата за излъчване в Близкия Изток и Офиза за излъчване за Куба. Washington Examiner разпространи писмото с оставката на Пак, в което той определя искането от страна на Байдън като "партизански акт".

Майкъл Пак казва, че "единствената му задача е била да насочи отново агенцията към нейната мисия" и да "помогне на агенцията да покаже на света Америка обективно и без пристрастия". Чао има повече от 20 години опит във VOA, като е започнала от репортер, била е ръководител на бюрото в Хонконг, директор на Мандаринската служба, а след това и на отдела за Източна Азия. Миналата година тя беше сред журналистите, свидетелствали в процес за редакционната намеса на Пак и неговите помощници.

Майкъл Пак беше начело на Агенцията малко повече от седем месеца. През това време той си навлече обвинения, че е изоставил двупартийната традиция и че иска да бетонира влиянието на една партия в медиите. В края на декември 2020 г. протестно писмо срещу него изпратиха и старши редактори и директори на езиковите служби на Радио Свободна Европа.

В началото на 2021 г. петима бивши президенти на Радио Свободна Европа призоваха избрания за президент Джо Байдън да уволни Пак заради "идеологизиране на програмите".