САЩ ще разполагат с достатъчно ваксини за всички пълнолетни американци до края на май тази година. Това заяви снощи президентът Джо Байдън, цитиран от информационните агенции, предаде БНР.
 

Той добави, че е отправил молба към министерството на отбраната за логистична подкрепа на усилията на компанията "Джонсън и Джонсън".
 
"Сега сме на път да разполагаме с достатъчно ваксини за всички пълнолетни в Америка до края на май", подчерта президентът на САЩ. "Три седмици по-рано можехме да кажем, че ще получим достатъчни доставки до края на юли. Радвам се да съобщя за последствията от активизацията на процеса", добави той.
 
"Прекрасна новина, но това не е приключило. Останете бдителни!", призова Байдън сънародниците си.
 
Президентът отбеляза, че доставката на ваксини обаче е само едно от предизвикателствата пред постигането на групов имунитет. Следващото предизвикателство е тези ваксини да бъдат поставени.

"Връщаме излезли в пенсия лекари и медицински сестри. Създадохме 1500 работни места за медици", съобщи Байдън.
 
В отговор на въпрос кога САЩ ще се върне към нормалното той заяви, че е бил предупреден да не отговаря на този въпрос, защото нищо не е сигурно, но добави, че се надява "по същото време следващата година да се върнем към нормалното".
 
Щатските власти са получили от президента инструкции да ваксинират до края на март хората, които работят в образователната система, поне с една доза от ваксина срещу коронавируса.

"Необходимо е децата да се върнат в учебните зали възможно най-бързо", подчерта Байдън, като отбеляза, че училищата могат да бъдат отворени дори преди ваксинирането на всички работещи в тях.

"Учители и родители обаче изпитват опасения", добави той.