Тексас вдига изискването за носене на маска, каза във вторник губернаторът Грег Абът. Това е най-големият щат, който прекратява дейността на заповедта, целяща да предотврати разпространението на коронавируса, убил над 42 000 тексасци.

Губернаторът от Републиканската партия е изправен пред остра критика от своите съпартийци относно заповедта, наложена преди осем месеца, и заради други ограничения.

Тексас също ще премахне ограниченията за броя гости, които ресторант или заведение може да обслужва на закрито, каза Абът. .

„Сега е моментът Тексас да отвори на 100%“, каза губернаторът. „Коронавирусът не е изчезнал, но няма нужда от повече ограничения“.

Абът заяви, че новата му заповед ще отмени „по-голямата част“ от предишните му заповеди и че на всички предприятия ще бъде разрешено да отворят на „100 процента“, считано от 10 март.

Подобно на останалата част от страната, в Тексас броят на новите случаи и на починалите намалява.

Броят на хората, настанени в болници, е на най-ниските си нива от октомври насам.

„Фактът, че нещата се движат в правилната посока, не означава, че сме успели да изкореним риска“, каза д-р Лорън Ансел Майерс, професор по биология и директор на COVID-19 Modeling Consortium в Тексаския университет.

Малко след като Тексас премахна всички наложени ограничения, свързани с коронавируса, Мисисипи последва примера.

Губернаторът на щата Тейт Рийвс заяви, че отменя носенето на маски и премахва всички ограничения за всички бизнеси. Изключения ще има само в капацитета на закритите заведения, който остава на 50 процента.

Внезапното решение на Тексас и Мисисипи идва малко, след като директорът на CDC д-р Рошел Валенски предупреди да не се бърза с облекчаването на мерките.

Президентът Джо Байдън обаче обяви, че до края на май ще има достатъчно ваксини за всички жителите на Америка, което може би подтикна губернаторите да вземат тези решения.Източник: bg-voice.com