Президентът на Беларус Александър Лукашенко е подписал указ, с който се регламентира безвизовото влизане в страната за период не по-дълъг от 5 дни при вход през ГКПП-то, което се намира на националното летище в Минск, като в обсега на указа са гражданите на 80 страни. Това съобщават от пресслужбата на беларуското президентство.
Указът се отнася за 39 страни в Европа, включително за целия Европейски съюз, както и за Бразилия, Индонезия, САЩ, Япония и други държави.

Документът има за цел активизацията на пътуванията на бизнесмени, туристи, частни лица, имащи редовен паспорт, като няма да се прилага по отношение на чужденци, извършващи официални посещения.

За безвизово влизане в Беларус трябва да носите валиден паспорт или друг еквивалентен документ за задгранично пътуване, пари в брой, медицинска застраховка за сума не по-малко 10 хил. евро.

Установената процедура за безвизово пътуване не се прилага за хора, пристигащи в Беларус със самолетни полети от Русия, а също и за онези, които възнамеряват да летят до летища в Русия.