Белгия ще поиска от Украйна разяснения по повод съобщения, че автоматични пушки, произведени в Белгия, са били използвани от проукраински сили за борба с руските войски в Русия, каза в понеделник белгийският премиер Александер Де Кро, цитиран от "Ройтерс".

"Нашето министерство на отбраната и неговите разузнавателни агенции са започнали разследване и искат информация, за да определят какво точно се е случило", заяви Де Кро по белгийското Радио 1.

"Европейските оръжия се доставят на Украйна при условие, че се използват на украинска територия с цел защита на тази територия", допълни той. Де Кро отказа да коментира възможните последствия, ако информацията се потвърди.

"Анализираме ситуацията и ще приемем това много сериозно", подчерта премиерът.

Екшън в Белгород: Проукраинските диверсанти взеха заложници, искат среща с губернатора, а Пригожин... ВИДЕО

Според в. Le Soir автоматични пушки белгийско производство FN SCAR са били използвани от проукраинските диверсански  групи "Легион, "Свободна Русия" и "Руски доброволчески корпус" в руската Белгородска област. По-рано за това съобщи и "Вашингтон Поуст", като се позова на разузнавателни данни на САЩ.

Белгийските министри на отбраната и на външните работи ще се свържат с украинската страна, веднага щом е възможно, за да поискат пояснения, се допълва в съобщенията.

Доставките на оръжие от Белгия са предназначени за защита на украинската земя и украинския народ от руското нахлуване, това ясно е посочено в съответните документи, тези оръжия не следва да попадат в отделни групи, които преследват вътрешни цели в Русия, е заявил осведомен източник, цитиран от белгийските медии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук