„Бели каски” са отвлекли 44 деца, за да инсценират химическа атака в Сирия, заяви на пресконференция шефът на Сирийското външно министерство Уалид Муалем.
 

"Зад създаването на такива псевдоорганизации  като" Бели каски "стоят британските служби за сигурност, те ги спонсорират, те ги ръководят. Според нашата информация, те наскоро са отвлекли  44 деца в област Идлиб за реализацията на химически оръжия,"  каза той.
 
Сега, според Муалем, САЩ се опитва да организира в Идлиб същата провокация, както по-рано в другите провинции, и това е направено, за да се защитят военни групировки  като " Джебхат ан-Нусра" . Дамаск ще продължи да се бори срещу тероризма, заяви ръководителят на Министерството на външните работи на Сирия.
 
За използването на деца от Запада за  "мръсни провокации", спомена на пресконференция в четвъртък и говорителката на  Министерството на външните работи Мария Захарова.

През последните дни ситуацията около Сирия става все по-интензивна. Официалният представител на Министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че според независими източници, групата "Хаят Тахрир ал-Шам"  подготвя провокации за да обвини Дамаск използването на химически оръжия срещу цивилното население в Идлиб.

Пристигнал в Средиземно море, американски разрушител с 28 ракети "Томахаук" може да удари във всяка част на републиката, посочи Консташенков. В допълнение, според руската страна, в Персийския залив е пристигнал американски  разрушител "Sullivans" с 56 крилати ракети, а във  въздушната база Ел Удеид в Катар е предислоциран стратегически бомбардировач B-1на  Военновъздушните сили на САЩ с 24 крилати ракети "въздух - земя".

Пентагонът отрече твърденията на руската страна, че американските сили се изтеглят заедно от Сирия за нападения с ракети, се посочва, че "е готов за действие" в случай на получаване на съответната заповед.

Превод: БЛИЦ