Два камиона с отровни вещества, съпровождани от 8 представители на "Белите каски", са пристигнали в населения пункт Саракиб в сирийската провинция Идлиб. Това съобщава Центърът за помирения на враждуващите страни, цитиран от осведомителните агенции.

Данните за провокацията, подготвяна от терористите, са получени от няколко независими източника. 

"Придружавани от 8 представители на организацията "Бели каски" отровните вещества са били доставени в склад, използван от терористите от групировката "Ахрар аш-Шам", където са били посрещнати от високопоставен командир на посоченото незаконно въоръжено формирование. По-късно част от опасния товар в пластмасови бидони без маркировка е била прехвърлена в друга база на терористите с цел инсценировка на използване на химическо оръжие с последващи обвинения към правителствените сили, че използват отровни вещества срещу мирното население". Това заяви ръководителят на руския Център по помирение на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Алексей Циганков. 

За подготвяната провокация от страна на терористите и "Белите каски" говориха и на заседанието на Съвета по сигурност на ООН. Постоянният представител на Русия Василий Небензя посочи, че Москва призовава западните страни да не проявяват прибързана реакция на подобни инсценировки. 

В отговор постоянният представител на Великобритания Карън Пирс заяви, че западните страни не подготвят провокация, а по техни сведения, именно властите на Сирия се готвят да използват химическо оръжие в Идлиб. Тя призова Русия да попречи на Дамаск да стори това. 

В полемиката западните дипломати игнорираха подробните данни на руското министерство на отбраната кои именно подразделения на терористите и по какъв начин са получили бидони с отровни вещества. 

САЩ ще реагират оперативно на всеки потвърден случай на използване на химическо оръжие в Сирия. Това заяви официалният представител на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт. 

Тя информира, че председателят на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Данфорд е обсъждал този вопрос с началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Валерий Герасимов.

"Ето защо ние призоваваме Русия много ясно да обясни на Дамаск: това няма да остане без последствия", заяви Науърт. 

По-рано постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари представи на заседанието на Съвета за сигурност документирани данни за провокацията с химическо оръжие, подготвяна от терористите в Идлиб. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ