Русия в Донбас иска да наложи една голяма битка, така че в нея да участват максимален брой средства на въоръжените сили на Украйна.

Според военния експерт от Украинския институт на бъдещето Иван Ступак, нашествениците възнамеряват да победят всички украински сили, но въоръжените сили на Украйна непрекъснато осуетяват тези планове, включително чрез маневри под формата на отстъпление.

„Ситуацията в Донбас сега е критична, но под контрол. Трябва да разберете, че във войната няма само добри новини. Не трябва да очаквате ежедневни новини за освобождението на ново селище. Ще има новини, където, за съжаление, ние се оттегляме. Правим това само когато има вариант нашите военни да бъдат унищожени или обкръжени“, каза експертът в ефира на националния телемаратон.

Според експерта тактиката на руското командване е остаряла, но не по-малко ефективна. Сега нашествениците планират да наложат голяма генерална битка на въоръжените сили на Украйна.

„Те искат обща битка – стена до стена и по време на тази битка да унищожат максимално всички наши войски, цялото ни оборудване, всички хора и видове, но ние спечелихме. Не им позволяваме да ни налагат тази обща битка.

Ние маневрираме ляво - дясно и те са много изнервени и започват да стрелят по цивилни, инфраструктура, да обстрелват с ракети, да влизат в тоалетните. Имат такава агония. Все пак продължават да се опитват да налагат тази генерална битка и нашата задача е да не се поддаваме към това", каза Ступак.

Както УНИАН съобщи по-рано, според Генералния щаб, руските окупатори са намалили интензивността на настъпателните операции в направленията Авдеевка, Новопавловск и Запорожие.

По-рано заместник-министърът на отбраната Анна Маляр заяви, че битките на въоръжените сили на Украйна с руските нашественици са достигнали максимална интензивност по цялата линия на съприкосновение.

Превод: БЛИЦ