Бившият израелски премиер Нафтали Бенет разказа в интервю за израелската телевизия "Канал 12", че малко след началото на военните действия в Украйна Владимир Путин му е обещал да не убива украинския президент Володимир Зеленски, пише в.  "Джерузалем пост". 

Това е първото интервю на Бенет, откакто се оттегли от политиката през лятото на 2022 г. По време на почти петчасовия разговор, откъс от който беше излъчен по 12-ти канал на израелската телевизия, а пълният запис беше публикуван в канала на експремиера в YouTube, той засегна темата за Украйна.

Припомняйки си пътуването си до Москва на 5 март 2022 г., където имаше среща с Путин в Кремъл, Бенет твърди, че тогава са обсъждали и съдбата на Зеленски.

„Знаех, че Зеленски е заплашен. Той се криеше в някакъв бункер, за който никой не знаеше.

Но по някое време, три-четири часа след началото на срещата, питам: „Кажете ми, нали не възнамерявате да го убиете?" Той: "Няма да убия Зеленски". И тогава му казах: "Искам да изясня, вие ми давате думата си, че няма да убиете Зеленски." Той отговори: "Няма да убия Зеленски", разказа Бенет за разговора си с Путин.

След срещата в Кремъл, продължи бившият израелски премиер, на път за летището той се обадил на Зеленски и го уверил, че не е в опасност. Веднага след това, отбеляза Бенет, украинският президент "се върна в кабинета си и записа видео от кабинета си", в което заяви, че не се страхува от нищо.

Според израелския политик в този момент руският лидер е направил голяма отстъпка. „Зеленски също направи много голяма отстъпка тази събота. (...) Зеленски отказа да се присъедини към НАТО. Това бяха огромни отстъпки и от двете страни“, смята бившият премиер на еврейската държава.

Нафтали Бенет отбеляза още, че украинският президент го е помолил да се обърне към руското ръководство след началото на спецоперацията, като от негова страна това е било „молба за помощ“. „Зеленски ми се обади и ме помоли да се свържа с Путин. Имам всичко на запис. (...) 

Беше му много трудно. Не забравяйте, че тогава той беше сигурен, че дните му са преброени, че ще го унищожат", каза бившият израелски премиер. В същото време той добави, че е „напълно е координирал всичките си действия" с лидери на САЩ, Великобритания, Германия и Франция.

Преговорите между представители на Русия и Украйна през пролетта на 2022 г., в които тогавашният израелски премиер Нафтали Бенет участва като посредник, бяха прекъснати по инициатива на западни държави, споделя още бившия израелски премиер. 

Позициите на западните лидери са разделени по отношение на по-нататъшните стъпки.

„Виждате ли, всеки лидер има свой собствен подход. Можете да разделите лидерите на тези, които се придържат към линията: „Трябва да отблъснем Путин.“ (...) И тези, които казват: „Хайде, всички сме губещи във войната“." Борис Джонсън застъпи по-радикални мерки, а Макрон и Шолц бяха по-прагматични, да речем. Байдън поддържаше и двата подхода", разказва Бенет.

Самият той по това време се е придържал към неутрална позиция. „Този ​​въпрос не беше в рамките на нашите национални интереси. (...) 

Когато се грижа за Израел, аз се боря докрай. А тук няма какво да кажа. Аз съм просто изпълнител и посредник. За мен по този въпрос решава Америка, аз не действам по свое усмотрение.

Всичките ми действия бяха съгласувани до най-малкия детайл и със САЩ, и с Германия, и с Франция", каза бившият премиер, след което отговори утвърдително на въпроса на водещия дали прекратяването на преговорите е по инициатива на Запада. 

"До голяма степен, да. Те (Западът) прекъснаха преговорите и тогава ми се стори, че грешат. А сега ще кажа, че е твърде рано да се правят изводи", каза израелският политик.

По думите му, по време на преговорите са били подготвени няколко проекта на споразумения между Руската федерация и Украйна.

"Да, имахме 17-18 чернови. На сме изтекли, досега нито една чернова не е била публично достояние", каза той. Според политика в крайна сметка Западът е решил да "заеме по-решителна позиция" и той одобрява това решение. „Нека го кажем така, според мен Западът взе напълно правилно решение, че трябва да продължи да громи Путин, а не да преговаря“, аргументира се Бенет.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук