Новото правителство на Румъния предизвиква повече противоречиви реакции извън Румъния, отколкото в самата страна. Това коментира пред БНР Валентин Радомирски - външнополитически експерт и бивш посланик в Румъния.
„В Румъния спечелиха социалдемократите, но в интерес на истината през цялото това десетилетие досега, те практически са на власт. Те имаха болшинство и в предишния парламент и сега имат едно доста солидно болшинство”, заяви той.
 

Кабинетът на коалицията Социалдемократическа партия, спечелила изборите и Алианс на либералите и демократите, включва 24 министри. Министър-председателят Сорин Гриндяну обеща да изпълнява стриктно предизборните социални обещания, сред които увеличение на минималната заплата.
 
„Точно тези ангажименти, които предстои да изпълнят, привлякоха голямата част от румънските избиратели. Новото правителство, което идва изключително подготвено и за мен това е един фактор, който трябва нашите политици да отчитат, има желанието и реалните намерения да го направят. Те, още на първото си заседание, в който парламента ги одобри, започнаха да работят. Те идват с разработени, не само стратегии, но и готови политики с практически действия. Друго, което е много важно – те искат всяка година броя на румънските нови фирми, в промишлеността и новите технологии, да се увеличава минимум с 20% и ще въведат редица данъчни и други облекчения именно в това отношение. Поставили са си цел, Румъния, която е седмата по големина като население и територия държава в ЕС, но е на 17-то място по БВП, да достигнат 2020 година до 12-то място. Много са амбициозни неща и точно това прави критиките от дясно към тях доста сериозни, че те могат да влязат в доста сериозен бюджетен дефицит”, коментира Радомирски.