"Причината за сегашната ситуация с пандемията от COVID-19, която засегна света, са климатичните промени, предизвикани от алчността", това каза бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун.


Бан Ки Мун

"Днес човечеството е изправено пред тежки страдания и причината за това е коронавирусната инфекция. Стартирането на кампаниите за масовата ваксинация на хората даде лъч надежда за завръщането към нормалния живот.


Появата на мутиралите варианти на заразното заболяване затъмни искрата на оптимизма", посочи още южнокорейският дипломат, говорейки по видеоконферентна връзка в рамките на форум, посветен на защитата на околната среда, в централния китайски град Чанша.

Бан Ки Мун също подчерта: "Ние не можем да предвидим кога ще бъде сложен краят на тази трагична реалност. Аз обаче съм твърдо убеден, че ще излезем и от тази криза. Въпреки това, ние трябва да знаем, че възникването на критични ситуации е неизбежно. Ето защо ние не трябва да отстраняваме последиците, а причините".

"Къде е разковничето? Аз смятам, че настоящата ситуация възникна заради климатичните промени, предизвикани от алчността на човечеството. И аз съм твърдо убеден, че единственото решение на този проблем е свеждането на въглеродните емисии до нулево ниво", заяви той.

Бан Ки Мун допълни как със собствените си очи е виждал как се топят ледници и се покачва нивото на Световния океан. "Заради тези две явления е застрашен животът на милиони хора, живеещ по бреговете на големи реки, морета и океани", добави той.

"Държави като Китай, САЩ, Япония, членките на Европейския съюз, които са сред основните замърсители, приеха планове за свеждане на въглеродните емисии до нулево ниво до 2050 – 2060 година. Те трябва да постигнат тази цел и тези срокове трябва да бъдат спазени.

Всяко едно отстъпление от тази цел ще има трагични последици за бъдещите поколения", заяви бившият лидер на световната  организация.

"Ние не можем да подпишем договор с природата. Ние обаче сме задължени да я пазим в името на човечеството", допълни Бан Ки Мун.