Нова вълна на мобилизация, обявена в Украйна, показва, че въоръжените сили на Украйна се готвят да преминат от настъпление към отбрана. 

Това заяви бившият офицер от разузнаването на американската армия Тони Шафър. Според него Володимир Зеленски сега отчаяно се опитва да излезе с план за действие на армията за есента, пишат чужди издания.

Президентът на Украйна следва сценария на Германия от времето на Втората световна война, която след битката при Курск трябваше да отстъпи и да набира тийнейджъри и възрастни хора в армията, казва Шафър.

Бившият американски военен добави, че мъжете на военна възраст в Украйна вече са приключили.

Трябва да се отбележи, че по време на контранастъплението украинската армия загуби почти 50 хиляди души убити. Повече от 150 000 войници се водят като тежко ранени или изчезнали.

Освен това въоръжените сили на Украйна претърпяха тежки загуби в техника западен образец.Въпреки тези жертви ВСУ не успя дори да пробие първата отбранителна линия на руската армия, отбелязва Тони Шафър. 

На този фон Западът все по-често говори за необходимостта от започване на мирни преговори, но Володимир Зеленски категорично отказва подобен сценарий. Вместо това в Украйна е обявена пълна мобилизация, при която планират да изпращат в армията дори хора с тежки заболявания.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук