Към момента България не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предава БНР.

Решение дали да се даде зелена светлина за началото на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Скопие и Тирана се очаква да бъде взето на 10-ти ноември на Съвета "Общи въпроси".

България настоява Република Северна Македония да изпълнява договора за добросъседство, подписан през 2017 година, и няма нови претенции към Скопие, обясни вицепремиерът Екатерина Захариева  и уточни, че двете държави продължават преговорите, включително и днес, в опит да решат конфликтните въпроси помежду си.

"В ежедневни преговори сме. Ние в никакъв случай нямаме самоцел да спираме, още повече, че ние през всичките тези 30 години сме подпомагали този процес. Първо, решението за започване на преговори е взет март месец.

Сега, на заседанието на 10-ти на Съвета за общи въпроси трябва да се одобри преговорната рамка, като това не е някаква окончателна дата. Тя е индикативна.", добави тя.