Цените на основните хранителни продукти в Северна Македония се изравниха с тези в България. Това показа проверка на struma.bg в съботния пазарен ден в Делчево.

Малкото градче, някогашното Царево село, намиращо се на 40 км от Благоевград, обичайно се  препълваше с българи заради по-евтините и качествени зеленчуци и вкусна храна в ресторантите. Традицията обаче бе нарушена заради двегодишната пандемия от коронавируса и въпреки че миналия месец бе отменен зеленият ваксинационен сертификат за чужденците, ситуацията сега е силно променена.

В събота на пазара гъмжи от хора, но това са местни, рядко се срещат българи.  Странното е, че търговците веднага ги разпознават и ги подканят да си купят по нещо. „Айде, комшу, хубав ориз на 2 лв.”, подвиква търговец в началото на пазара, който е изложил чували с бял ориз на  земята.

Сергиите преливат от сезонните зеленчуци. Погледа привличат зелените чушки от сорта „Сиврия“, които са по-месести  от тези, които се продават в Благоевград, и ухаят превъзходно. Цената им е между 60 и 80 денара,  т.е. 2 лв. и 2,30 лв. 1 лв. е 31 денара, но на пазара  македонските търговци го смятат по 30 денара, ако   купуваш с български пари.

Килограм розови домати върви между 2,50 и 3,30 лв. На сметка е лукът за готвене, който е с големи глави, 3 кг се предлагат за 100 денара, или килограмът излиза по 1,30 лв. По 50 денара е 1 кг краставици, т.е. около 1,60 лв. По-изгодно е, ако купиш 3 кг, тъй като се продават за 100 денара.

На сергиите има и ранни череши, които вървят на цена от 2 до 4 лв. Параскева Петрова предлага черешите си по 70 денара килото, т.е. 2,30 лв.

„Първоначално цената на черешите беше 100 денара, сега я намалих, защото искам вече да си ходя. Не е лесно да се катериш на черешата и да береш плодовете. Аз съм си производител – имам зеленчукова и овощна градина”, казва търговката.

Признава, че и при тях цената на азотните торове, които се ползват за обогатяване на почвата, е скочила два пъти и половина. Миналата година е била 600 денара, а тази 1600 денара, което води до повишаване на разходите и оскъпяване на продукцията. Тя отглежда тиквички, които продава по 20 денара бройката, или 60 стотинки. Марулята и е 1 лв.

„Може да е малко по-скъпо, но качеството е добро. Моите тиквички се търсят и всичко се изкупува. Виж каква голяма и кичеста маруля”, хвали продукцията си Параскева.

На сергията си е наредила и салатен пресен лук и чесън, вече оформени главички, като връзка от три стръка е 50 стотинки. 1 килограм стар боб е 5-6 лв., колкото се предлага и на пазара в Благоевград.

Цената на ракията обаче е по-евтина на пазара в Делчево – 1 литър гроздова е 6 лв., а дюлевата – 8 лв. Търговецът, който я продава, щедро предлага капачка с малко ракия за тестване. До него се спира българин, който след като опитва, решава да си купи 1 л гроздова. 

Докато пресмята денарите в левове, се разсейва и вместо две бутилки по 500 мл, взима само една и замалко да си тръгне само с нея, защото и търговецът се прави на разсеян. Но друг българин, който наблюдава пазарлъка, го подсеща и така, доволен, че не е прецакан, мъжът си тръгва и се запътва към близкия месарски магазин.

Цената на свинското месо в с. Делчево е приблизително същата като в Благоевград. По 320 денара е свинското каре, 10 лв. е килограм бонфиле. Суровото месо обаче е забранено за износ през границата, дори и ако е за собствена употреба. Това не се отнася за месото, приготвено на скара, което обяснява опашките с нашенци в месарските магазини. Там, на място, се пекат прочутите македонски кебапчета, които се разграбват за минути. Налага се предварително да направиш поръчка, която се изпълнява за 1 час.

30 бройки кебапчета се продават за 8 лв., което е доста изгодно в сравнение с тукашните цени. По 30 стотинки излиза 1 бройка, но тъй като са по-малки, ако приемем, че грамажът на 2 бройки македонски кебачета отговаря на 1 българско,  цената е 60 стотинки, докато в Благоевград е 1 лв.

На сметка е сиренето, което все още е на старите цени.  Килограм краве сирене е 8 лв., козето – 10 лв., а овчето – 11 лв., ако пазаруваш в кутии от 4 кг. Това е най-търсената стока от българските клиенти, които вдигат оборотите на търговците в хранителните магазини в граничната зона. За сравнение, при нас вече няма сирене под 10 лв., като цените са баснословно високи и вече гонят 17 лв. средна цена.

Същото е и при кашкавала, който надхвърли 20 лв., а най-евтиният на промоция е 15 лв.

Цените на горивата при съседите също поскъпнаха и са почти еднакви с тези в България. Литър дизел е 99,50 денара, или 3,30 лв., а евродизел – 109 денара, т.е. 3,60 лв., цената на пропан-бутана е 1,80 лв.

Цените са от значение, особено за отънелия джоб на българите. Но ако все пак човек е решил да разнообрази съботния си ден с разходка до Делчево или Берово, то трябва да си приготви минимум 50 лв. за гориво и за обяд. Най-скромното меню – 1 плескавица от 300 г с гарнитура с 1 бира към нея или 1 безалкохолно и минерална вода, е около 10 лв.