Българите, които са взели и американско гражданство, не са засегнати по никакъв начин от указа на Тръмп, който наложи ограничения в достъпа на мигранти до САЩ. Не са засегнати и притежателите на "зелена карта", които нямат сериозни криминални нарушения. Не са засегнати и българите, които присъстват легално в Америка и са с различни неимигратски визи и нямат криминално досие. Това каза пред БНР Яна Трифонова - имиграционен адвокат, която работи в Илинойс и Калифорния.
„Естествено е българите без статут да бъдат притеснени от новата имиграционна политика на президента Тръмп, но това се дължи повече на неяснотите относно временната забрана и от въпросите, които си задава всеки - как ще се отразят реформите върху статута на пребиваващите в САЩ чужди граждани”, каза Трифонова. 

Българи, които работят в САЩ, са категорични, че решението на Тръмп е правилно, а истерията идва от разни медии. 

Трифонова обясни: „В момента, информацията даже не е подкрепена с факти и с това, което президентът прави. Резултатът на това, което медиите правят в момента, е просто да стресират всички чужденци и дори тези, които са взели вече американско гражданство”. 

„В момента се предвижда да бъде разработена система, която да гарантира, че хората, които пристигат в страната, ще споделят нейните ценности, така че, може би, в бъдеще ще има някакви промени в закона, но в момента неговият фокус е върху имигранти, които са тук нелегално, с някакво криминално досие, и хора от седемте "забранени" държави”, уточни тя.

Това по-скоро е сигнал за извършване на адекватна проверка на кандидатите, отколкото на някакви драстични промени в закона. 

„Тръмп просто иска да е сигурен, че първо е даден реален шанс на американските работници да запълнят тези работни места, преди работна виза да се издава на чужденците”, поясни родният адвокат. 

Няма промяна и относно статута на така наречените "градове-убежища", които са над 300 на територията на САЩ, и дават възможност на нелегални имигранти да живеят и работят без да бъдат притеснявани, ако нямат криминални прояви и не са извършили престъпления. „Такива градове са Чикаго, Сан Франциско, Детройт, Денвър и Ню Йорк”, уточни Трифонова.