Трима полицаи от български произход са пострадали леко при безредиците в американски градове през последното денонощие. Това съобщиха от Българо-американската полицейска асоциация.

Нейният вицепрезидент в Чикаго, офицер Благовест Бонев разказа специално за БНТ за сблъсъците по време на протестите в САЩ и ситуацията в Чикаго. По думите му българските му колеги са добре. Бонев смята, че напрежението в САЩ се създава от хора, които не са заинтересовани от самата кауза, а го правят за лични облаги.

Български полицай стана жертва на престъпни орди в САЩ, маскирани като протестиращи

"Всички са добре и се възстановяват. Надявам се, че няма да има трайни последици от техните наранявания. Доколкото аз съм запознат, не е нещо необратимо", каза Бонев.

"По моите лични наблюдения и също така по данни - неоспоримо има хора, които са абсолютно заинтересувани, не толкова за самата кауза, а за лични облаги. Това са хора, които имат цели за свои облаги, а не ги интересува толкова самата кауза. Чувал съм, че има автобуси и хора, които се организират от други щати и отиват в Чикаго или другите градове, където мародерстват.

Аз работя в едно от предградията от Чикаго - 40-50 км северно от Чикаго. При нас нещата са много по-различни. Доколкото знам от мои колеги и медиите, в самия център на Чикаго нещата не са много добре. Полицията е в постоянни сблъсъци с протестантите.

Нашите колеги и аз сме добре, положението не е толкова изнервено. Но все пак - отиваш на работа и не знаеш какво те очаква", разказва още той.