Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова американските власти да бъдат сдържани към протестиращите и заяви, че твърденията за полицейско насилие трябва да бъдат разследвани, заяви говорителят му в понеделник, цитиран от АФП.

Протестите трябва да останат мирни, докато "властите трябва да проявяват сдържаност в реакцията си към демонстрантите в САЩ, както и във всяка друга държава по света", смята Гутериш, според говорителя Стефан Духарич.

"Видяхме през последните дни случаи на полицейско насилие", каза Духарич пред репортери в ООН в Ню Йорк, където всяка вечер от сряда се провеждат протести заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ръцете на полицията миналата седмица в Минеаполис.

"Всички случаи трябва да бъдат разследвани. Полицейските сили по света трябва да преминат към подходящо обучение по правата на човека", каза той пред репортери.

"Необходимо е също така да има инвестиция в социална и психологическа подкрепа за полицията, за да могат те да си вършат правилно работата по отношение на защитата на общността."

Духарич заяви още, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е загрижен за полицейските атаки срещу журналисти по време на протестите, които засегнаха десетки градове в САЩ, като в много случаи се ескалираха до насилие и в резултат на това бяха извършени палежи и грабежи. "Когато се атакуват журналисти, се атакуват общества. Никоя демокрация не може да функционира без свобода на печата", каза говорителят.