След бавен старт контранастъплението на украинските въоръжени сили вече дава признаци на истински пробив. Украинските сили напредват въпреки предупрежденията на някои западни официални лица, че войната е близо до задънена улица. 

За това пише Bloomberg, цитиран от украинския Фокус.

Изданието пише, че контранастъплението не е било успешно толкова бързо, колкото се е надявал Западът. Но усещането за пълен провал се дължи отчасти на завишени очаквания. Подкрепата на САЩ и Европа обаче не беше напразна. По този начин украинските сили за отбрана атакуваха руски логистични центрове и командни центрове, изтощавайки значително окупаторите.

Журналистите казват, че ако Украйна напредне достатъчно, за да удари основните центрове за доставки на Русия в Крим, тя ще бъде в много по-добра позиция за евентуални преговори. За да се случи това обаче, Западът трябва да продължи да помага на Киев, като изпраща оръжие.

В доклада се казва, че съкращаването на американската помощ сега, както твърдят някои депутати републиканци, ще даде отсрочка на руския президент Владимир Путин в момент, когато контранастъплението на Украйна набира скорост и руската икономика е изправена пред проблеми.

"Путин залага, че може да наложи по-високи разходи, отколкото опонентите му са склонни да приемат. Западът тепърва трябва да докаже, че греши", се казва в материала.

Журналистите отбелязаха, че не си струва да се критикува и „отписва“ контранастъплението на украинските въоръжени сили, тъй като това играе в ръцете на Кремъл.

ВВС показаха работата на установката Гепард в Одеска област. Украинските военни откриха огън и за няколко секунди унищожиха руския дрон с помощта на германска самоходна установка Gepard.

Също така заместник-началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Вадим Скибицки каза, че украинските сили за ПВО ще станат по-ефективни от миналата зима. Москва може да започне да разполага още повече дронове Shahed заедно с ракети и да атакува набор от цели, за да обърка украинската противовъздушна отбрана.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук