Вчера полският портал wp.pl публикува интервю с поляка Славомир Висоцки, който редовно пътува до Украйна.

„Загубата на живот е огромна. Западните технологии горят като кибрит. Всичко е много по-лошо, отколкото обикновено си представяме. Отдавна има изявления, че Украйна, опитвайки се да атакува, си бие главата в стената “, казва Славомир.

Славомир Висоцки наскоро посети Авдиевка и разказа колко тежка е ситуацията там.

„Ако не бяхме отишли ​​там, тези хора щяха да умрат от глад. Друга помощ няма. До 2014 г. в града са живели над 40 хиляди души. Имаше един от най-големите коксови заводи в Донбас. Сега там са останали може би 200 души“, казва полякът.

„Градът не е напълно разрушен, а изоставен. Старите хора все още живеят в къщи като от филм на ужасите. Единствената помощ, която получават, е помощта от нас“, казва Висоцки.

„За първи път бях толкова близо до Донецк. Ситуацията там е много тежка. Няма никакви успехи. Настроението е лошо. Те се надяваха, че ще успеят да предприемат ефективна контраофанзива. Успех обаче няма. Те дори не успяха да стигнат до първата отбранителна линия на руснаците“, казва полякът.

„Човешките загуби от украинска страна са огромни. Западните технологии горят като кибрит. Всичко е много по-лошо, отколкото обикновено си представяме, “ добавя той, цитиран от чужди агенции.

Висоцки казва, че наскоро е преброил гробовете в Лвов. В старата част на гробището има около 100 гроба, някои от 2014 г. В новата част - повече от 600. В града с население около 700 хиляди души има около 700 погребения.

„В селата това съотношение е изключително различно. Когато карам през тях, виждам гробища по улиците. Всяка има десетки нови гробове“, казва той.

„В едно от гробищата в Харков има повече от две хиляди гробове. Освен това все още има изчезнали, в окопите или заровени от онези, които също са изчезнали. Тези загуби вече не могат да бъдат скрити. Достатъчно е да отидете и да преброите гробовете в украинските гробища. Украинските военни също виждат това“, добави Висоцки.

Висоцки описва и среща, състояла се преди няколко дни, която определя като емоционално травмираща. Той разговарял с 60-годишен мъж, който е бил сержант от морската пехота и е бил в мазетата на Азовстал. Той прекарал осем месеца в руски плен, отслабнал с 30 кг и сега се опитва да се възстанови максимално.

„Руската армия вече е научила всичко и е наваксала всичко. Преди два месеца бях пълен с оптимизъм за Купянск. Но сега едва удържаме позициите. Колко дълго, не знам. Изглежда, че руснаците правят всичко, за да стигнат до Купянск, откъдето ще започнат пролетното си настъпление“, прогнозира полякът.

Как украинците, които се бият на фронта, се отнасят към руската отбранителна система? „Те са ужасени“, кратко казва Висоцки. „Те знаят, че руската армия е проучила всичко и е осигурила всичко, те са внимателно подготвени. Руснаците имат много добри инженерни войски. Защитната система е изградена от строителни организации. 

Идваха цели фирми, изливаха бетон, правеха укрепления в стила на линията Мажино. И има три или четири такива линии“, добавя той.

„Украинците казват, че има пет мини на квадратен метър. Невъзможно е да се изправиш с крак, за да не избухне някой от тях “, подчертава той.

При нови и нови жертви има ли още желаещи да защитят Украйна?

„Няма желаещи. Дори ги претърсват по улиците. В Лвов се организират „обходи“ в целия град, извеждат хора от строителни обекти, влизат в барове и т.н.“, казва той.

„Наскоро станах свидетел на такава ситуация на автогарата в Лвов. Петима полицаи стояха и проверяваха всички, които искаха да напуснат Лвов. Така бяха задържани осем души от един автобус“, казва той.

„Много причини за настоящата ситуация с мобилизацията произхождат от Бахмут. Беше такова източване, такава месомелачка, че нямаше кой друг да се бие”, разказва Славомир.

„Украинците казват: имаме нещо, но скоро няма да има никой. Това казаха през май. И така стана – няма никой “, обяснява полякът.

„Това са загуби като по време на Варшавското въстание“, допълва образно той. И подчертава: „Умират най-опитните, включително и тези, които са воювали от 2014 г. Без опит, като беше в Бахмут, беше възможно да издържите не повече от четири часа “, казва Висоцки.

Полякът дава пример със свой познат, работил като главен финансов анализатор в най-голямата търговска банка в Киев.

„В първия ден на войната той взе жена си и детето си от Лвов. Той веднага се записва във въоръжените сили на Украйна, въпреки че никога не е служил. Не ги беше виждал повече от година и половина. Той нямаше нито една ваканция. Той прекара една година в окопите на беларуско-украинската граница, а сега е преместен в Купянск, където копае окопи. Той е на малко над 40 години”, казва той.

Украинците няма да се откажат.

„Руснаците се надяват, че след меката зима миналата година тази година ще бъде тежка. И те ще могат да притиснат Украйна, така че през пролетта да се приближат до Киев и да принудят Украйна да се „капитулира“, прогнозира Висоцки.

„В същото време войната ще продължи през следващите няколко години. Но ако Европа не помогне, тогава загубите ще бъдат още по-големи. А те вече са огромни“, обобщава събеседникът на Wirtualna Polska.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук