Уморена от войната в Украйна, световната общност може да се съгласи с „мирния план“ на Китай, който предлага „замразяване“ на териториалните заграбвания на Русия. 

Това предизвиква известно безпокойство във Вашингтон, пише Bloomberg, цитиран от УНИАН.

Отбелязва се, че основният лайтмотив на "мирните инициативи" на Китай са призивите за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и започване на мирни преговори.

САЩ и техните съюзници смятат, че това ще позволи на Владимир Путин да "замрази" териториалните придобивки на Русия.

Вашингтон се опасява, че призивите на китайския лидер Си Дзинпин може да се харесат на онези страни, които страдат от глобалните икономически последици от тази война. Например, такива големи държави като Индия и Бразилия все още избягват да правят избор между Русия и подкрепата за Украйна.

В същото време Москва се опитва да привлече на своя страна африканските страни. Самият Китай предоставя на Русия значителна икономическа подкрепа.

Неговата процъфтяваща търговия с Русия и покупките на изкопаеми горива помогнаха за финансирането на военната машина на Путин.Пътуването на Си до Москва тази седмица само затвърди ангажимента на двете страни към „партньорство без ограничения“.

Отбелязва се, че Китай може да се откаже от опитите си да установи нормални отношения със Съединените щати и най-накрая да застане на страната на Русия.

„Си, който наскоро получи безпрецедентен трети мандат, изглежда е решил, че на международната сцена Китай трябва да върви по свой собствен път“, се казва в статията.

Тази седмица китайският лидер Си Дзинпин направи тридневно посещение в Москва, което получи възможно най-широк отзвук по света. Очакванията от визитата бяха полярни - от сключването на споразумения за доставка на оръжие на Руската федерация до принуждаването на Русия да изтегли войските си от Украйна.

По време на посещението пред обществото бяха направени само празни изявления, състоящи се от стройни формулировки. Например Си Дзинпин каза, че властите на повечето страни подкрепят облекчаването на напрежението и също са за мирни преговори. Той посочи, че "конфликтите в крайна сметка се решават чрез диалог и преговори".

Москва на свой ред заяви, че "харесва" китайския "мирен план" за Украйна и че той може да стане "основа за мирно уреждане".

В подобен дух лидерите на Русия и Китай говориха за двустранните отношения. Липсата на конкретни споразумения се смяташе от много анализатори за знак за провала на преговорите. Путин не получи не само оръжие, но дори и разширяване на търговията. Отбелязва се също, че Си Дзинпин, въпреки че призова за мир, не изрази ясна подкрепа за Русия във войната й срещу Украйна.

Превод: САЩ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук