Русия и Китай направиха днес съвместно изявление след разговорите между президентите Владимир Путин и Си Цзинпин. Ройтерс публикува дословно частта от изявлението, която се отнася до войната в Украйна:

Руската страна оценява положително обективната и безпристрастна позиция на китайската страна по украинския въпрос.

Страните се противопоставят на това каквито и да било държави и техните блокове да накърняват законните интереси в областта на сигурността на други държави с цел получаване на военни, политически и други предимства

Китайската страна оценява положително готовността на руската страна да положи усилия за възобновяване на мирните преговори във възможно най-кратък срок.

Проф. Нако Стефанов: Това е програмата "минимум" на Си Дзинпин в Русия

Русия приветства готовността на Китай да играе положителна роля в политико-дипломатическото уреждане на украинската криза и конструктивните идеи, изложени в изготвения от китайската страна документ "Относно позицията на Китай за политическото уреждане на украинската криза".

Китай и Русия отбелязват, че за разрешаването на украинската криза е необходимо да се зачитат основателните опасения на всички държави в областта на сигурността, да се предотврати формирането на блокова конфронтация и да се спрат действията, които допълнително подхранват конфликта.

"Страните подчертават, че отговорният диалог е най-добрият начин за трайно разрешаване на украинската криза, а международната общност следва да подкрепи конструктивните усилия в това отношение".

Страните призовават за прекратяване на всички стъпки, които допринасят за ескалация на напрежението и удължаване на военните действия, за да се избегне по-нататъшното влошаване на кризата до степен, в която тя може да премине в неконтролируема фаза.

Страните се противопоставят на всички едностранни санкции, наложени в разрез със Съвета за сигурност на ООН.

"Страните повтарят, че не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде отприщвана“, се казва в съвместното изявление. Освен това в документа страните потвърждават ангажимента си към задълженията си по Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) и обещават да „продължат да координират усилията“ за запазване и укрепване на този Договор.

Русия и Китай призовават всички страни да насърчават такива универсални човешки ценности като мир, развитие, равенство, справедливост, демокрация и свобода, да участват в диалог, а не в конфронтация, да прилагат приобщаващ, а не изключителен подход, мирно съжителство, преследване на взаимноизгодно сътрудничество , насърчаване на мирното развитие на света.

„Страните отбелязват, че отношенията между Русия и Китай, въпреки че не са военно-политически съюз, подобен на съюзите, създадени по време на Студената война, превъзхождат тази форма на междудържавно взаимодействие, нямат блоков и конфронтационен характер и не са насочени срещу трети страни“, се отбелязва в изявлението на Руската федерация и Китай, което бе подписано от лидерите на двете страни след преговорите в Москва и публикувано на сайта на Кремъл.

Източник: Труд

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук