През този месец руският парламент планира да одобри законопроект за ответните мерки спрямо САЩ и Европа. Москва обаче го смекчи, изваждайки от текста споменаването на санкции в определени сектори на икономиката и стоките, включително медикаментите. Това пише Bloomberg в публикацията „Russia to Soften Plan for Retaliation Against U.S. Sanctions”.
 

Според първия вице-спикер на Държавната Дума Александър Жуков, законопроектът ще бъде разгледан на първо четене следващата седмица. Преди второто четене в него ще бъдат внесени поправки с цел изключване на определени стоки.
 
Освен това към края на месеца руските законодатели ще въведат наказателна отговорност за изпълнение на чуждите санкции. В рамките на законопроекта на наказателно преследване ще бъдат подложени и лицата, консултиращи чуждите правителства относно преодоляване на антируските санкции.
 
Отначало в контра-санкциите беше предвидено да се ограничи вносът на американска селскостопанска, фармацевтична и технологична продукция. Предвиждаше се и намаляване на сътрудничеството със САЩ в авиационната, космическата и енергийната сфери. Кремъл спря въвеждането на такива мерки с надежда да избегне поредното нагнетяване на напрежение в отношенията със САЩ. / БЛИЦ