Средностатистическите руснаци може и да не са особено доволни от това, че инфлацията намалаява покупателната им способност, но най-богатите хора в страната са световни лидери, когато става въпрос за правене на пари. 10-те най-богати хора в Русия са увеличили общото със състояние с повече от водещите богаташи на която и да е друга страна, добавяйки 10.8% към него от началото на годината, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

След тях се нареждат американските милиардери с увеличение на богатството със 7.5%. Състоянието на най-големите британски милиардери нараства с 3.4%, въпреки преговорите около брекзит и влошаващите се отношения с Москва.

Най-лошо представящите се милиардери са китайските. Общото състояние на 10-те най-богати китайци е намаляло с над 27% от началото на годината, основно вследствие на разпродажбите на акции при технологичните и имотните компании.

Енергийните магнати Леонид Микелсон, Генади Тимченко и Вагит Алекперов са забогатели с най-много сред най-заможните руснаци, благодарение на увеличението в цените на петрола.

68-годишният Алекперов е председател и най-големият акционер в Лукойл, която произвежда около 2% от петрола в света. 63-годишният Микелсон и 65-годишният Тимченко контролират най-големия частен производител на природен газ в Русия - Новатек.