Войната в Украйна може да продължи поне още 6-7 години. Това е много по-дълго, отколкото западните служители очакваха в началото на 2023 г., съобщава Bloomberg.

Изданието отбелязва, че САЩ и техните съюзници от Г-7 смятат, че боевете в Украйна могат да се проточат за неопределено време. Тази вероятност се взема предвид във военното и финансовото планиране за бъдещите години.

Според мнението на високопоставен служител от Европа войната няма да свърши през следващите 6-7 години.

Още през януари 2023 г. западни официални лица изразиха различно мнение по този въпрос, но бавният напредък в контранастъплението през последните няколко месеца смекчи очакванията им, както отбелязва изданието.

„Представителите на Г-7 обсъдиха мрачната перспектива по време на обяд в кулоарите на Общото събрание на ООН и се съгласиха, че конфликтът вероятно ще продължи в средносрочен до дългосрочен план“, казва анонимен служител на Държавния департамент на САЩ.

За дългото време, през което ще се води войната писа и Sky News. Източникът им отбелязва, че Руската федерация планира да остане по-дълго на украинска територия и това може да има дългосрочна перспектива.

Западът трябва да вземе това предвид, когато планира по-нататъшна финансова и военна подкрепа.

„Разбира се, става дума за гарантиране, че имперският проект на Путин ще продължи да се проваля, но също така става въпрос за съвместна работа, за да гарантираме, че има достатъчно споделяне на тежестта, достатъчно планиране в дългосрочен план“, заявява служителят.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук