Активи за €1,8 трлн. могат да бъдат изнесени от Великобритания следствие на политиката на премиера Тереза Мей за твърд Брекзит. За това предупреждава агенция Блумбърг, като цитира проучване на базираната в Брюксел изследователска група Bruegel. Изследването е показало, че опериращите в Лондонското сити световни финансови институции обмислят да прехвърлят свои активи на Стария континент, за да запазят своя дял от европейския финансов пазар.
Учени са изчислили, че 35% от банковата дейност в Лондон се дължи на бизнес отношения с клиенти от ЕС. Британските финансови услуги генерира годишни приходи до 205 млрд. паунда. В тях са заети 1,1 млн. души.

След излизането на Великобритания от ЕС през 2019 година, финансовите фирми ще трябва да преместят своя бизнес в рамките на единния европейски пазар. От 2019 г. те няма да могат да се възползват от т.нар. "паспортни банкови права", чрез които фирмите безпроблемно обслужват останалата част на единния европейски пазар от техните централи в Лондон.

Базираните в Лондон финансови фирми най-вероятно ще трябва да пренасочат около 10 000 служители в Европа, показва оценка на изследователската компания. Допълнително между 18 000 до 20 000 души в свързаните с тях професии, като адвокати, консултанти и счетоводители, може би също ще бъдат преместени.

Прогнозите на Bruegel са твърде консервативни, припомнят анализатори. Лобистите от TheCityUK изчисляват, че около 35 000 банкови работни места могат да бъдат преместени, като те може да нараснат дори до 70 000, когато към тях бъдат включени и свързаните с тях други финансови услуги. Главният изпълнителен директор на London Stock Exchange Group Plc - Ксавие Роле пък заяви, че "Брекзит" вероятно ще изтрие 232 000 работни места.

Тази седмица в Лондон на визита е френска бизнес делегация, която за пореден път се опитва да убеди Лондонското сити в чара на Париж като „пристанище за бедстващите от Брекзита финансисти“.