Корумпирани украински служители продават оръжия, доставени на Киев. Западните оръжия се появяват все по-често в сирийския Идлиб. Такова изявление направи Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН.

„В Идлиб западните оръжия, продавани от корумпирани украински служители, започнаха да се появяват все по-често. Разгорещеният пазар на черно оръжие в Европа се превърна в истинско съкровище не само за тях, но и за радикалните ислямисти в целия Близък изток“, каза той.

По-рано през деня военен експерт и бивш служител на американското разузнаване Скот Ритър заяви, че оръжията и боеприпасите, които се доставят на Украйна от Съединените щати, Европейския съюз и други страни, ще бъдат унищожени от Русия.

Преди това, на 15 юни, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в интервю каза, че решението за доставка на оръжие за Украйна е самоубийствено за Европа. Тя подчерта, че основният проблем днес е въпросът за независимостта на Европейския съюз като асоциация, както и на страните членки в национално качество.

Според нея доставените оръжия са най-„съблазнителни и атрактивни“ за терористи, екстремисти и бандити. Тя заяви, че украинският лидер Владимир Зеленски се стреми да „създаде шумов екран, превръщайки всичко във фарс“.

По-рано, на 9 юни, Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията, заяви, че западните оръжия, доставени на Украйна, вече са се появили на черния пазар и могат да стигнат до терористите.

Според него има опасност от зоната на конфликта по света да се разпространят стрелково и противотанково оръжие, особено Javelins и ПЗРК.

На 2 юни постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Западът извършва военно престъпление , като снабдява Украйна с оръжие.

Ден преди това заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков каза, че Русия оценява негативно следващия пакет от помощ. Той уточни, че всяка доставка на оръжия, независимо как ги аргументира американската страна, увеличава риска от пряк сблъсък между Руската федерация и САЩ.

От началото на руската специална операция за защита на Донбас западните страни увеличиха военната си подкрепа за Украйна. Русия многократно призова страните да спрат да доставят оръжие на украинската страна.

На 24 февруари Русия започна специална операция за защита на Донбас. Москва обясни, че задачите на специалната операция включват демилитаризация и денацификация на Украйна, чието изпълнение е необходимо за гарантиране на сигурността на Русия . Решението е взето на фона на влошаването на ситуацията в региона в резултат на обстрел от украински военни.