Бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Игор Романенко коментира информацията, че ракетните атаки срещу Киев са опит на Руската федерация да наруши доставките на западно оръжие.

Както Романенко каза в интервю за OBOZREVATEL, ударите по украинската столица са били извършени не само за предотвратяване на доставката на помощ.

„Обектите, които бяха избрани, показват не само тези обстоятелства – за да се нарушат логистичните маршрути, по които идва техниката“, каза генералът.

Освен това той е убеден, че ракетните удари на Руската федерация по украинските градове са опити да се принуди ръководството на страната ни към преговорния процес.

„Как да се противопоставим на това? Руснаците възприемаха, възприемат и ще възприемат само езика на силата. И затова е необходимо да покажем сила от наша страна под формата на обстрел на кораби, подводници, от които се извършват ракетни изстрелвания и така нататък. Необходимо е да се организира противовъздушна и противоракетна отбрана“, каза Романенко.

Той също така обърна внимание на факта, че Украйна се нуждае от далекобойни оръжия, най-малко 300 км.

"Между другото, бившият посланик на САЩ в Украйна Тейлър е съгласен с това. Той каза, че източниците на заплахи трябва да бъдат унищожени, независимо дали са на територията на Украйна или Русия", обобщи генерал-лейтенантът.

Както УНИАН съобщи по-рано, в неделя сутринта, 5 юни, експлозии се случиха в два квартала на Киев. Както потвърди Кличко, експлозиите в Киев станаха в районите на Днепър и Дарница. Окупаторите обстрелват авторемонтния завод.


Превод: БЛИЦ