Бомбени атентати, взривове, шум на линейки. Не е размирно място в Близкия Изток, а всъщност място на запад от България - Черна гора. Март 2018 г. спасителна операция на пожарната и спешна помощ в черногорската столица Подгорица.

Това е шести атентат от началото на годината в Черна гора, където враждуващи мафиотски кланове от години водят жестока борба.

"Това е някакъв ужас. Държавата трябва някак да реагира. Трябва да направи нещо, за да успокои хората", споделя местен пред Deutsche welle.

Затова полицията често публикува клипове от спецакции, при които командоси нахлуват в жилища и сгради, арестуват заподозрени, конфискуват оръжия и пари.

Но дали тази показност не значи, че Черна гора не може да овладее ситуацията? За страната е важно да се справи с организираната престъпност, за да успее да се присъедини към ЕС през 2025 г.

Преди да се появят двата най-опасни клана в страната не е имало такива проблеми. Полицията за първи път се сблъсква с такива битки.

Кървави битки клановете водят и в крайбрежния и много популярен град Котор. Това още повече напряга местните, защото битките на клановете засягат не само тях, а и туризма и поминъка на местните.