Британският премиер Борис Джонсън публикува днес плана си за излизане от мерките за изолацията заради коронавируса, който позволява на някои хора да се върнат на работните си места, но предупреждава, че всички трябва да покриват нова и устата си в закрити пространства, защото опасността от COVID-19 ще продължи да съществува.

"Това не е краткотрайна криза", се казва в документа, наброяващ 51 страници и озаглавен "Нашият план за възстановяване: Оздравителната стратегия за британското правителство срещу COVID-19".

"Има вероятност COVID-19 да продължи да се разпространява сред населението в дългосрочен план, вероятно предизвиквайки периодични епидемии. В близко бъдеще не могат да бъдат изключени големи епидемиологични вълни, ако не продължим някои мерки", каза той.

Британското правителство съобщи, че планът въвежда 14-дневна карантина за пътуващи от чужбина, с някои изключения. В плана се казва също, че хората са задължени да носят предпазни средства на лицето в закрити пространства, където социалното дистанциране не е възможно.

По данни на министерството на здравеопазването, съобщени днес, броят на смъртните случаи от COVID-19 в Обединеното кралство се е увеличил с 210 и вече е общо 32 065. Тази статистика включва данните за Англия, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия за смъртни случаи, настъпили след положителен тест за коронавирус в болница и извън медицински заведения до 16 ч. вчера.