Британският премиер Борис Джонсън беше обвинен в нарушаване на всякакви дипломатически принципи и неучтиво отношение към френския президент Емануел Макрон. 

Той бе забелязан да си слага крака върху масата точно пред френския президент по време на разговорите си с него. 
Джонсън пристигна на преговори с Макрон в Париж. 

Много интернет потребители, забелязали снимката, не скриха неодобрението си и нарекоха Джонсън грубиян. "Представете си Макрон да си качи крака на маса в Бъкингамския дворец", пише недоволен потребител.

След разговорите Макрон каза на репортери, че "през ​​следващия месец няма да можем да постигнем ново споразумение за излизането на Великобритания от ЕС, което би било коренно различно от предишното".

Джонсън заяви, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 31 октомври и обеща да направи всичко възможно, за да осигури "плавен и безболезнен" преход към нов етап в отношенията между Европейския съюз и Великобритания.

Той добави, че Великобритания няма да установи тежък режим между Северна Ирландия и Република Ирландия.

„Обединеното кралство при никакви обстоятелства няма да установи или налага проверки или контрол от всякакъв вид на границата“, обясни Борис Джонсън.

Макрон и Джонсън се споразумяха, че преговорите на Brexit по следите ще продължат до края на септември.

По време на срещата между британския министър-председател Борис Джонсън и френския президент Еманюел Макрон стана ясно, че според втория сделка не може да бъде постигната в следващите 30 дни, пише британският вестник The Independent. 

„Не можем да намерим ново споразумение за оттегляне в следващите 30 дни“, заяви Макрон.
Според него подобно споразумение не е подвластно на нито един индивидуален член на ЕС и не може да бъде постигнато с лека ръка. 

Той все пак намекна, че сделка може и да има, ако тя не се отдалечава твърде много от първоначалните договорености.
Макрон също отрече обвиненията, че играе ролята на „лошото ченге“ в преговорите между Великобритания и ЕС. 

„Бях представен като лошото момче в групата, а в действителност просто винаги съм бил ясен, че е направен избор и не можем да го игнорираме“, твърди френският президент.

Той заяви също така, че неговата позиция по отношение на Брекзит е свързана с „уважение на решението“ на британския народ, но от друга страна е негово задължение да пази ЕС и никога не би направил нещо, което би „отслабило“ съюза.

„Като приятел и съюзник мога да кажа, че зависи от Великобритания да реши съдбата си“, добави той.

Борис Джонсън от своя страна заяви, че иска да постигне сделка с Брюксел и вярва, че такава може да бъде договорена. Въпреки това той потвърди, че Обединеното кралство е положило усилия за да се подготви за Брекзит без сделка и за да осигури „гладко и безполезнено“ излизане от ЕС на гражданите „и от двете страни“ на Ламанша.