Борис Джонсън ще очертае пътна карта за връщане към „нормалния живот“ до Великден догодина. 

Това няма да позволи на повечето хора да се събират със семейството и приятелите си преди това, с изключение на кратък период по Коледа, пише британският вестник The Times, цитира "Фокус".

Премиерът ще потвърди прекратяване на националното блокиране на 2 декември, но ще обяви планове за три нови нива на местни ограничения, които зa всички ще бъдат по-строги от действащите през октомври.

Действието на мерките ще бъде преустановени за период от три до пет дни около Коледа, за да могат семействата да празнуват, но след това ще бъдат възстановени между януари и март.

В четвъртък на десетки милиони хора ще бъде казано, че са в ниво 2 или ниво 3, където ще им бъде забранено да се събират с други домакинства на закрито. Освен че ще направят нивата по-строги, ще бъдат поставени и повече зони в по-високите нива, за да се поддържа вирусът под контрол.

„Повечето хора ще бъдат на ниво 2 или ниво 3“, каза високопоставен държавен източник.

„Нивата се изключват по Коледа и след това се включват отново.“

Продължителността на коледното „примирие“ се обсъжда между Майкъл Гоув, министър на кабинета, и делегираните администрации, управляващи Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

„Много хора ще трябва да отидат от Англия до Шотландия или Уелс, така че правилата трябва да бъдат едни и същи“, каза един служител.

Планът ще бъде обсъден и подписан от кабинета днес преди речта на Джонсън в парламента в понеделник. В същото време комитетът на научните съветници ще публикува статии, показващи защо предишните нива не са били достатъчно твърди.

Окончателното решение за това кои региони в кои нива ще бъдат поставени няма да бъде взето, докато Службата за национална статистика не предаде на министрите последните данни в сряда вечерта.