Полякът, разстрелял трима българи в Чикаго, имал мания за преследване и бил психически нестабилен, предава Труд бг.

Това станало ясно при среща на задграничния представител на МВР в САЩ Георги Овчаров със сержант Перес, водещ разследването по кървавото престъпление. На разговора присъствал и Иван Анчев, генерален консул на България в Чикаго.

В събота следобед 67-годишният Крищоф Марек застреля в дома им Ивайло Попов и Цветанка Костадинова, майката на Ивайло – Искра и мъжа є американеца Дейвид.

Отец Димитър от Чикаго покъртително: В деня на убийството Цвети е...

Ден по-късно в болница почина още една жертва на стрелеца – полякината Йоланда Топоска (53 г.). Всичките живеели в една кооперация.

Марек обаче превъртял и тръгнал по апартаментите с оръжие в ръка.

Разследването показало, че българите са станали невинни жертви на ментално нестабилен човек.

Сержант Перес съобщил, че на поляка са му повдигнати пет обвинения за убийство първа степен.

Съседка на разстреляните в Чикаго българи със смразяващ разказ за касапницата

Според законодателството на щата Илинойс това означава, че ще му бъдат поискани пет доживотни присъди. На задържания е назначен служебен адвокат и той не дава никакви изявления по случая.

Представителят на МВР Георги Овчаров каза, че от самото начало на инцидента случаят се координира лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

По негово разпореждане офицерът ни за връзка е командирован в Чикаго за оказване на пълно съдействие на местната полиция и за защита на интереса на българите, които живеят там.