Европейският съюз (ЕС) се готви да предприеме мерки за намаляване на „непропорционалния“ брой британски телевизионни предавания и филми след излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността. Това съобщава вестник The Guardian, като се позовава на документ от Брюксел, разпространен сред страните-членки на Блока.

„Високата допустимост на британско съдържание може да доведе до непропорционално му присъствие в рамките на европейските квоти и да възпрепятства по-голямото разнообразие в европейските програми“, се казва в документа.

Съгласно Директивата за аудиовизуалните медийни услуги на ЕС по-голямата част от ефирното време трябва да бъде разпределено за европейско телевизионно съдържание и то трябва да бъде поне 30% за платформи за видео при поискване (VoD), уточнява Фокус.

Обединеното кралство е най-големият производител на филмови и телевизионни програми в Европа, с приходи от 1,4 млрд. паунда (1,94 млрд. долара) от продажби на права в чужбина.

„Загубата на достъп до голяма част от пазарите в ЕС ще бъде сериозен удар за телевизионния сектор в Обединеното кралство - от продуценти до телевизионни оператори и артисти“, казва Адам Минес, изпълнителен директор на британската Асоциация на търговските теле- и радиооператори.

Великобритания напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г. На 1 януари 2021 г. изтече преходният период след Брекзит, през който Обединеното кралство е подчинено на всички европейски разпоредби.

През декември 2020 г. страните сключиха сделка за отношения след Брекзит, която предполага зона за свободна търговия за стоки и услуги без квоти и тарифи. В същото време, съгласно споразуменията, между Обединеното кралство и ЕС бяха въведени митнически, санитарен и фитосанитарен контрол.