Десетки хиляди британски граждани, които още не са кандидатствали за статут на пребиваване във Франция, Малта, Люксембург и Латвия, рискуват да загубят правото си да живеят и работят в тях след 30 дни. Тогава изтича крайният срок за кандидатстване за постоянно местожителство, съобщи вестник „Гардиън“.

Отделните страни членки на Европейския съюз имат различни схеми и крайни срокове за уреждане на статута на британските граждани.
Крайният срок в Нидерландия също беше 30 юни, както това е във Франция, Малта, Люксембург и Латвия, но в понеделник срокът бе удължен до 1 октомври.

Съгласно Споразумението за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз британските граждани, които законно пребивават в някоя от 27-те страни членки след изтичането на преходния период на 31 декември, имат право на постоянно жителство, което запазва правата им, но в някои от тях те трябва официално да кандидатстват за това.

14 държави, сред които Испания, Германия, Португалия, Италия и България, избраха системи, която автоматично предоставят нов статут на пребиваване след Брекзит на законно живеещите британци, без риск от загуба на права, ако бъде пропуснат административният срок. В тези страни пребивават около 762 000 британски граждани.

Останалите 13 държави обаче прилагат системи, според които британските граждани трябва официално да кандидатстват за получаване на нов статут. В някои от тях срокът е до края на годината. Запознати с разпоредбите британски експерти предупреждават, че много британци в чужбина не си дават сметка какво трябва да направят и че има срокове и наистина могат да загубят правата си. По официални данни в тези 13 страни живеят близо 300 000 британци.