Германия планира да намали инвестициите в Европейския фонд за мир, който се използва от Брюксел за финансиране на военни покупки за Украйна. Това съобщава Daily Telegraph.

Британското издание, позовавайки се на определен документ, пише, че Берлин възнамерява значително да намали инвестициите във фонда на Европейския съюз, заявявайки, че вече помага на Киев, и то постоянно. 

По този начин, когато се определят вноските в Европейския фонд за мир, е необходимо да се вземе предвид обемът на помощта, която вече е предоставена на Украйна. 

В Брюксел вече алармират, смятайки, че отношението на Шолц към финансирането на фонда може да попречи на усилията на ЕС да подкрепи Украйна в битката й с Русия.

В поверителен документ Берлин моли Европейския фонд за мир да вземе предвид милиардите долари военна помощ, която Германия е дарила на Киев на двустранна основа - пише изданието.

Друг документ, но с френски произход, предлага да се спре практиката да се доставят оръжия и боеприпаси на Украйна от запасите на страните от ЕС, като се финансира това от фонда за мир. 

В Париж предлагат средствата от фонда да се използват за директни покупки от производители на оръжие.

Да отбележим, че Европейският съюз достави оръжие на Киев чрез Европейския фонд за мир на стойност 4,5 милиарда евро. Също така средствата от фонда са използвани за заплащане на обучението на военнослужещи от украинските въоръжени сили в Европа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук