Украйна не може да победи Русия сега, но победата до 2025 г. е възможна. Това заяви бившият генерал от британската армия Ричард Барънс в интервю за The Financial Times.

Според бившия военен, сегашното контранастъпление на Украйна няма да отблъсне Русия, но показва, че руската армия може да бъде победена. Не през 2023 г., а през 2024 или 2025 г.

"Скромните успехи показват, че е възможно да се преодолее добре подготвената защита. Украинските военни пробиха първата линия на окопите. Напредъкът е около осем мили и все още има 55 за достигане на морето през три отбранителни линии.

Украйна ще трябва до средата на 2024 г. да възстанови военновъздушните сили. Коригирането на всичко това ще доведе до факта, че войната ще се проточи. Киев трябва да предприеме пет важни стъпки", смята Ричард Барънс.

Първата стъпка, според Ричард Барънс, е да се разбере, че без необходимите средства не може да се постигне значителен успех. Втората стъпка на Киев трябва да бъде сериозен натиск върху руската отбрана по време на зимната кампания.

Британският военен откроява като трета важна стъпка ударите по руска територия, въпреки съответната забрана на западните страни. Според Ричард Барънс Украйна трябва да прояви изобретателност по този въпрос.

Четвърто, необходимо е да се неутрализира руският Черноморски флот, който е двигател на разрушителните удари на Москва и основна пречка пред износа на зърно, подчертава бившият генерал от британската армия.

И накрая, петата стъпка, според британеца, е признаването, че военно-промишленият потенциал на Запада и Украйна е определящият фактор за военния успех в тази война.

Според него сега успехът на военната кампания на Украйна зависи от това доколко съюзниците ще изградят отбранителната си индустрия.

"Сегашното настъпление показва, че Русия може да бъде победена. Ще отнеме повече време и ще струва повече, отколкото се надявахме. Сега Западът трябва да се ангажира с по-тежка кампания или да обрече Украйна на битка без перспективи за победа", уверен е Ричард Барънс.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук